Din 2011 până în prezent, Fondul Naţional Ecologic a finanţat circa 4 mii de proiecte. Cele mai multe au fost proiecte de tratare a apei, canalizare şi de construcţie a staţiilor de epurare, dar şi proiecte ce ţin de managementul deşeurilor şi plantarea spaţiilor verzi.
Societatea civilă, instituţiile şi primăriile, agenţii economici preocupaţi de ecologizarea mediului sunt eligibili pentru a solicita finanţarea unui proiect legat de probleme de mediu, a declarat pentru IPN Elena Creangă, şefa Serviciului evidenţă şi control la Fondul Naţional Ecologic.
Pentru a beneficia de un grant, solicitantul trebuie să elaboreze un proiect, care va fi supus expertizei tehnice şi ecologice de stat. Pe lângă proiect, dosarul trebuie să conţină şi avizul agenţiei teritoriale a Fondului Ecologic, o scrisoare de susţinere financiară din partea consiliului raional sau o scrisoare de garanţie de contribuţie financiară de 15% din costul proiectului.
De asemenea, aplicantul trebuie să prezinte cheltuielile din care au fost efectuate lucrările de expertizare, incluse în contribuţia obligatorie de 15%. Contribuţia poate fi a consiliului raional sau dintr-o altă sursă de finanţare.