Aproape 2500 de operaţii de protezare a şoldului, genunchiului şi umărului s-au făcut, în anul 2020, în cadrul programului de protezare a articulaţiilor mari, finanțat din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală. Din volumul total de operații planificate, 42 de intervenții nu au putut fi realizate din cauza pandemiei de COVID-19, transmite IPN.
Potrivit unui Comunicat de presă al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), cele mai multe operații de protezare au fost efectuate la şold – 1521, după care urmează cele de genunchi – 966 și protezările de umăr – 8.
Pentru cazurile tratate în cadrul programului de protezare a articulațiilor mari, din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală au fost alocați peste 107 milioane de lei. Suplimentar plății per caz tratat în cadrul sistemului DRG (sistem de clasificare în grupe de diagnostice), s-au alocat aproape 2,7 milioane i de lei pentru consumabile costisitoare.
Operațiile de protezare a articulațiilor mari au fost realizate în 20 de instituții medicale contractate de CNAM: 14 publice şi 6 private. Costul mediu al unui caz tratat, acoperit de asigurarea medicală obligatorie, a constituit în jur de 44 de mii de lei. Această sumă include şi consumabilele.
Banii planificați în anul 2021 pentru intervențiile de protezare a articulațiilor mari este de peste 145 de milioane de lei.