Circa 15 la sută din probele colectate la instituţiile de alimentaţie publică arată că populaţia consumă bucate necalitative
Centrul municipal de medicină preventivă a stopat, în acest an, activitatea a circa 100 de unităţi de alimentaţie publică din capitală pe motiv că acestea nu respectau normele sanitare. Timp de 6 luni, medicii au depistat încălcări la peste 130 de obiective de alimentaţie publică, fiind aplicate amenzi în mărime de 260 de mii de lei. Din cele 1300 de probe colectate timp de jumătate de an, circa 15 la sută au demonstrat că bucatele preparate sunt necalitative şi nu corespund indicatorilor microbiologici, a spus şefa Secţiei igiena alimentaţiei, Ludmila Antosii, joi, 19 iulie, în cadrul unei şedinţe la care au fost convocaţi agenţii economici prestatori de servicii de alimentaţie publică. De obicei, valoarea unei amenzi constituie de la 12 la 20 de mii de lei.
Medicii le-au recomandat patronilor să verifice calitatea produselor achiziţionate din care urmează să fie pregătite bucatele, să asigure instituţiile cu frigidere, să respecte condiţiile de prelucrare a produselor, să menţină în stare sanitară inventarul de lucru, precum şi să ceară bucătarilor să efectueze examene medicale.
În ultimii ani, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu boli diareice acute a crescut de 1,2 ori, a spus Olga Volcovschi, şefă de secţie în cadrul Centrului, în prezent fiind înregistrare 2 500 de cazuri, dintre care 75 la sută la copii. Maturii, de obicei, se tratează singuri şi nu solicită ajutor medical, a mai spus Volcovschi.
Potrivit Centrului municipal de medicină preventivă, în acest an nu au fost înregistrate cazuri de intoxicaţie în masă.
Anul trecut, Centrul municipal de medicină preventivă a aplicat peste 200 de amenzi în mărime de 600 de mii de lei, iar activitatea a 70 de obiective a fost sistată.
În municipiul Chişinău funcţionează 1400 de unităţi de alimentaţie publică, dintre care 90 organizează ceremonii.