În 18 raioane ale ţării există deficit de locuri libere în grădiniţe. Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, circa 1400 de copii cu vârsta 3-6(7) ani sunt în aşteptarea unui loc la grădiniţă. Cel mai mare deficit de locuri se înregistrează în municipiul Chişinău, raionul Anenii Noi şi oraşul Călăraşi.
Răspunzând la o solicitare a Agenţiei de presă IPN, Ministerului Educaţiei precizează că în 155 de localităţi nu există instituţii de educaţie timpurie, iar numărul total de copii în aceste localităţi este de 2 870, dintre care aproape 2 000 frecventează instituţii de învăţământ preşcolar în alte localităţi sau grupe pregătitoare formate în incinta gimnaziului din sat. De obicei, astfel de situaţii se atestă în localităţile mici, cu puţini copii. În 13 localităţi nu există deloc copii de 0-6(7) ani.
Cea mai mare cerere de înscriere la grădiniţă vizează copiii cu vârsta de 0-3 ani. În municipiul Chişinău există circa 7 mii de cereri de acest fel. Părinţii depun cerere pentru un loc la grădiniţă încă din momentul naşterii copilului.
Contactată de IPN, şefa Serviciului managementul preşcolar din cadrul Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport din municipiul Chişinău, Vera Ciumac, a declarat că majoritatea copiilor născuţi în anul 2011 au fost înscrişi la grădiniţe, mai rămân doar cei care nu aveau împlinită vârsta de 3 ani în perioada înscrierii, însă anul acesta vor fi înscrişi în mod obligatoriu toţi copiii din 2011 şi deja cei născuţi în anul 2012, după posibilitate. Totuşi, o cerere mare vine din partea părinţilor cu copii născuţi în 2013, cu vârsta de creşă.
Potrivit Codului Educaţiei, copiii merg la grădiniţă de la vârsta de 3 ani. Grupele de creşă sunt deschise dacă autorităţile publice locale au posibilităţi financiare. În cele 155 de grădiniţe din municipiul Chişinău există 150 de grupe pentru copii de la 2 la 3 ani. Pe parcursul anului trecut, au fost redeschise 2 grădiniţe şi în jur de 14 grupe.
Potrivit Ministerului Educaţiei, în perioada 2014-2015, 800 de grădiniţe din ţară beneficiază de un grant de 25 de milioane de euro din partea Guvernului României pentru modernizarea infrastructurii şi asigurarea calităţii serviciilor de educaţie timpurie.