Circa 100 de mii de copii în situaţie de risc de a fi separaţi de familie sau care sunt lipsiţi de îngrijirea părinţilor vor avea şanse sporite să rămână în familia lor consolidată sau să fie plasaţi într-un mediu familial alternativ adecvat. Asociaţia obştească „Parteneriate pentru Fiecare Copil” anunţă lansarea unui proiect finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională, transmite IPN.
Proiectul va susţine autorităţile publice centrale şi locale în îngrijirea copiilor în situaţii de risc şi prevenirea scoaterii acestora din familie.
Stela Grigoraş, preşedintele Asociaţiei „Parteneriate pentru Fiecare Copil” a declarat că organizaţia sa, în strânsă colaborare cu partenerii naţionali şi locali, a susţinut în ultimii ani dezinstituţionalizarea a 958 copii, lucrând cu 15 instituţii rezidenţiale. Lecţia învăţată pe parcursul ultimilor ani, împreună cu autorităţile locale şi centrale, este că statul trebuie să eficientizeze resursele, concentrându-le spre prevenirea intrării familiei în dificultate şi consolidarea capacităţilor acesteia de a-şi creşte copiii.
Ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Valentina Buliga, a menţionat, la evenimentul de lansare a proiectului, că ministerul a înaintat Guvernului Strategia privind protecţia copilului, care va asigura condiţii necesare pentru creşterea şi educaţia copiilor în familie. „Strategia vizată urmează să asigure continuarea reformei sistemului de îngrijire rezidenţială a copilului, dezvoltarea serviciilor alternative de tip familial, dar important este să prevenim separarea copiilor de familie şi să consolidăm rolul familiei în creşterea şi educaţia copiilor”, a subliniat Valentina Buliga.
Proiectul lansat de Asociaţiei „Parteneriate pentru Fiecare Copil” va derula până în iunie 2017.