CineMaraton TV vine în Republica Moldova!

Cu experiența de șapte ani de emisie, CineMaraton TV din România, parte a grupului Clever Media Network, începe un nou proiect - CineMaraton Moldova - un canal de filme dedicat cinefililor de pe cele două maluri ale Prutului, care va intra în lista televiziunilor cu emisie pe teritoriul Republicii Moldova, informează IPN.

Într-un mesaj adresat Agenției, OWH Studio, reprezentantul CineMaratonului în Republica Moldova, anunță că evenimentul lansării va avea loc pe 1 iunie 2024 la 12.00 la Muzeul National de Arte.

Noul post TV își propune să difuzeze filme românești și moldovenești de toate genurile (artistic, documentar, scurtmetraj, animație). Ideea creării acestui pod de filme peste Prut a fost salutată și susținută cu entuziasm de către forurile reprezentative în domeniul cinematografiei din cele două țări, atestându-se un interes uriaș al telespectatorilor din Republica Moldova față de producțiile românești, fie că este vorba de peliculele clasice, în special istorice, sau de filme semnate de noua generație de cineaști, care abordează teme axate pe vremurile complicate pe care le trăim.

Pe de altă parte, există și o deschidere firească a publicului din România pentru produsele culturale care provin din spațiul basarabean. De la opera cinematografică a marelui regizor Emil Loteanu până la succesul de box-office al producției recente „Carbon”, universul cinematografic moldovenesc cuprinde sute de titluri cu tot atâtea abordări complexe. În cinematografia clasică moldovenească vom găsi titluri ca „Lăutarii”, „Poienile roșii”, „Dimitrie Cantemir”, „Dănilă Prepeleac”, „Luceafărul”, „Pe urmele Mioriței” care se vor plia familiar pe gustul publicului din România, în special celui dintr-o anumită parte a țării care în perioada comunismului viziona programele televiziunii moldovenești.

Noul post TV va explora și produsele cinematografiei moldovenești de după 1989, succesul regizorului Valeriu Jereghi la Festivalul de la Cannes cu pelicula „Și va fi...” constituind un reper important. Mai noi, autori ca Leontina Vătămanu sau Violeta Gorgos sunt nume obișnuite ale festivalurilor de film de profil. Există de asemenea o generație de cineaști moldoveni care au făcut școală în România și care și-au bifat deja specificul în cinematografia românească. Nume ca Valeriu Andriuță, Dorian Boguță, Igor Cobileanschi, Iura Luncașu, Mihai Mihăescu sau mai tinerii Andrei Brovcenco și Lina Vdovîi alimentează speranța și convingerea că CineMaraton Moldova se va afirma ca un „maratonist” redutabil și iubit de publicul moldovenesc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE