Consiliul Superior al Procurorilor a publicat lista cu cei șapte candidați care și-au înaintat dosarele la concursul pentru funcția de procuror general. Printre ei se numără Eduard Bulat, unul dintre adjuncții procurorului general, precum și ex-procurorul Anatolie Istrate, avocatul lui Gheorghe Petic, transmite IPN.
Pe lista candidaților care au depus cereri de participare, se numără și ex-adjunctul procurorului general, procurorul Igor Popa. Un alt candidat este Roman Eremciuc, adjunctul procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, șef al Oficiului Centru.
Printre candidați sunt și Maxim Gropa, procuror în Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, dar și Vsevolod Ivanov, procuror în Procuratura municipiul Chișinău, Oficiul Râșcani. De asemenea, la șefia Procuraturii Generale aspiră Ruslan Popov, procuror-șef al Secției analiză criminologică, avizare și propuneri de legiferare din cadrul Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății a PG.
În prezent este lansată procedura de verificare a candidaților potrivit rigorilor legii. Conform Regulamentului CSP, în termen de până la 20 de zile lucrătoare Consiliul Superior al Procurorilor va anunța lista candidaților care au depus dosarele complete și îndeplinesc condiția de participare la concurs.
Funcția de procuror general a rămas vacantă după demisia lui Eduard Harunjen, la 11 iulie. Cu două zile mai devreme, Parlamentul a constatat neîntrunirea condițiilor de numire a acestuia în funcție.
Pe 9 septembrie, ziua în care CSP a anunțat concursul pentru selectarea procurorului general, premierul Maia Sandu a calificat decizia ca fiind o sfidare a așteptărilor tuturor cetățenilor. Și aceasta pentru că, potrivit premierului, decizia a fost luată cu ignorarea tuturor inițiativelor și a demersurilor de a schimba modalitatea de alegere a procurorului general. „Au lansat acest concurs, chiar dacă există atât un proiect de lege, votat în prima lectură de Parlament, prin care se schimbă procedura de alegere a procurorului general, cât și mai multe demersuri referitoare la reforma profundă a Procuraturii. Se pare că CSP așa și nu a înțeles că perioada în care puteau numi în calitate de procurori personaje corupte de genul Harunjen, Popa sau Bețișor a trecut. Acest Consiliu a arătat de nenumărate ori că se crede mai presus de orice lege și mai presus de interesul național”, mai declarat atunci Maia Sandu.