Cine poate deveni victimă a traficului de fiinţe umane? -- erată
{Erată: Se înlocuieşte ultimul alineat}
Moldova este una din principalele ţări de origine a victimelor traficului de fiinţe umane. Printre acestea se numără atât femei şi copii, cât şi bărbaţi, traficaţi în scopul exploatării sexuale, pentru muncă forţată şi cerşetorie. Subiectul a fost discutat în cadrul unei şedinţe a Clubul Jurnaliştilor ONU, transmite Info-Prim Neo.
Traficul de fiinţe umane rămâne a fi o problemă globală, care afectează toate ţările în curs de dezvoltare şi slab dezvoltate. Moldova face parte din categoriile acestor ţări, a spus [Stella Rotaru], specialist în repatriere, OIM Moldova (Organizaţia Internaţională pentru Migraţie).
Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a elaborat o strategie de protecţie şi asistenţă a victimelor şi potenţialelor victime ale traficului de fiinţe umane, în scopul preveniri şi combaterii acestui fenomen, a comunicat [Lilia Pascal], şeful Direcţiei Oportunităţi Egale şi Prevenire a Violenţei. „Strategia are doua elemente particulare de implementare şi anume prevenirea fenomenului şi dezvoltarea cooperării transnaţionale în materie”, a precizat Lilia Pascal.
Pentru acest obiectiv Guvernul a alocat din bugetul de stat, în anul 2008, mijloace financiare în sumă de 512 mii lei, iar în 2009 – 608 mii. Sub aspectul cooperării transnaţionale, pe parcursul a doi ani, din 2007 până în prezent, în Moldova au fost repatriate 196 de persoane adulte. În aceeaşi perioadă au fost aduşi acasă 86 de copii în cadrul a 30 de misiuni de repatriere.
Potrivit psihologului [Lilia Gorceac], de la Centru de Asistenţă şi Protecţie din Chişinău, orice persoană poate deveni victimă a traficului de fiinţe umane. Potrivit statisticilor, 94% dintre victimele rămân a fi totuşi fetele tinere. Lilia Gorceac a mai spus că în ultimii ani victime ale traficului devin tot mai des copii lăsaţi fără supraveghere, în urma migraţiei părinţilor.
Peste 10 mii de persoane în fiecare an sunt date dispărute, dintre care 10 % sunt bănuite a deveni victime a traficului de fiinţe umane, a comunicat [Iurie Podarilov], şeful secţiei Urmărire Penală, MAI.
Pentru a încerca să combată fenomenul, statul trebuie să faciliteze legalizalizarea migraţiei, consideră [Ana Revenco], director al Centrului Internaţional „La Strada”. Astfel, persoanele nu vor avea necesitatea să meargă ilegal şi prin diferite surse la locul dorit, fiind până la urmă înşelate.
În perioada dintre ianuarie 2000 şi 15 septembrie 2009, OIM Moldova a acordat asistenţă unui număr total de 2545 victime ale traficului de fiinţe umane şi 1788 potenţiale victime.