Cinci copii moldoveni nu pot fi repatriaţi din Italia
Timp de două luni, autorităţile de la Chişinău nu reuşesc să repatrieze cinci copii care au ajuns ilegal în Italia. Cazul a fost discutat marţi, 29 iulie, în cadrul şedinţei Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane, transmite Info-Prim Neo.
Cei cinci copii din satul Colibaşi, raionul Cahul, au traversat hotarul ilegal, prin Ucraina, într-un automobil. Migraţia copiilor la rudele din Italia a fost organizată chiar de părinţi. Acum ei sunt în vizorul autorităţilor italiene, care i-au calificat drept „minori neacompaniaţi”.
Preşedintele comitetului, vicepremierul Victor Stepaniuc, a acuzat lipsa unui mecanism intern de întoarcere a copiilor traficaţi peste hotare. „A fost deschis un dosar, dar nu se ştie care dintre autorităţi trebuie să-l ducă până la capăt. Nimeni nu caută aceşti copii”, a spus Stepaniuc.
Martin Wyss, şeful misiunii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), a precizat că în acest caz este vorba de migraţie ilegală şi nu de trafic de copii. Deşi tratatele şi acordurile internaţionale ratificate atât de Moldova, cât şi de Italia, prevăd procedura de repatriere, întoarcerea copiilor acasă este dificilă. Aceasta pentru că legislaţia italiană facilitează stabilirea copiilor străini în Italia, susţine Wyss.
Potrivit viceministrului protecţiei sociale, familiei şi copilului, Lucia Gavriliţă, protocolul internaţional ratificat de Italia prevede că autorităţile vor acţiona doar în interesul copilului. Or, aceşti copii provin din familii defavorizate. Părinţii a trei dintre copii nu au fost de găsit până acum, iar părinţii celorlalţi doi refuză să scrie cereri pentru întoarcere copiilor lor. Fără aceste cereri, autorităţile italiene nu vor permite repatrierea copiilor, a menţionat viceministrul.
Prim-adjunctul procurorului general, Vasile Pascari, este de părere că părinţii care şi-au trimis ilegal copiii trebuie lipsiţi de drepturile părinteşti, pentru ca mai apoi statul să poată reprezenta interesele copiilor.
De la începutul anului curent, Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a repatriat 22 de copii. Din Federaţia Rusă au fost repatriaţi 16 copii, din Ucraina - cinci copii, din Turcia. Majoritatea copiilor au fost integraţi în familia extinsă.
Potrivit datelor statistice, în primul semestru al anului 2008, au fost înregistrate 28 de cazuri de trafic de copii, 154 – de trafic de fiinţe umane, 68 – de organizare a migraţiei ilegale şi 102 – de proxenitism.