La cinci ani de la ratificarea Convenției Minamata, autoritățile moldovenești susțin că au avansat în efortul de reducere a surselor de poluare cu mercur. Din 2022 a fost interzis importul de produse ce conțin mercur, iar acum are loc crearea infrastructurii de gestionare a deșeurilor periculoase. De asemenea, se lucrează la îmbunătățirea cadrului legal, astfel încât acesta să asigure un mediu curat și sănătos, fără a sufoca economia. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui briefing de presă susținut de reprezentanții Ministerului Mediului și ai Secretariatului Convenției Minamata, transmite IPN.
Iordanca-Rodica Iordanov, secretar de stat la Ministerul Mediului, a declarat că autoritățile de mediu dețin experiență bună pe care o pot împărtăși cu colegii din alte state, dar totodată, pot prelua multe alte lucruri pentru a le implementa în Moldova. Este vorba despre experiența altor state în managementul mercurului metalic, înregistrarea și raportarea deșeurilor, traficul de deșeuri etc. „Lucrăm asupra unei abordări pe termen mediu și lung pentru a avea un cadrul legal eficient, tehnologii și investiții suficiente, astfel încât să putem conviețui într-un mediu sănătos. Totodată, să creăm condiții de sănătate și viață pentru cetățeni, iar mediul de afaceri să nu fie sufocat de produse cu acest gen de substanțe cum ar fi mercurul”, a notat secretarul de stat.
Reprezentanții Secretariatului executiv al Convenției Minamata au menționat că unul dintre punctele forte ale Convenției este că au fost instituite anumite obligații legate de gestionarea de către statele membre a întregului ciclu de viață legat de mercur. Convenția prevede și un mecanism de finanțare care se referă la perioada anilor 2022-2026. Sunt state care au venit cu contribuții, fiind acordate cinci miliarde de dolari pentru desfășurarea diferitor activități pentru protecția mediului la nivel global. La fel, s-a acordat un suport în valoare de 265 de milioane de dolari pentru a oferi sprijin la implementarea activităților prevăzute de Convenție.
Briefingul de presă a fost organizat în contextul unui atelier regional, care a întrunit reprezentanți ai țărilor semnatare a Convenției Minamata. Republica Moldova a ratificat Convenția Minamata în 2017. Obiectivul Convenției este protejarea sănătății umane și a mediului împotriva emisiilor antropice și a eliberărilor de mercur și compuși ai mercurului.