Cifra de peste două mii de pedagogi lipsă în sistem ar putea crește în contextul pandemiei

Cifra de peste două mii de cadre didactice care lipsesc în sistem, rămâne neschimbată în ultimul deceniu. Anul acesta există tendința ca această cifră să crească, reieșind din situația pandemică. O spun reprezentanții sindicatelor din educație, care menționează că există semnale că în multe instituții, cadrele calificate pleacă sub presiunea riscului de a fi contaminați sau din cauza salariilor mici și nemotivante. Printre problemele cu care se confruntă majoritatea absolută a instituțiilor se mai numără și îmbătrânirea corpului didactic, numărul tot mai mic de pedagogi tineri care vin în instituțiile educaționale. Declarațiile în acest sens au fost făcute de către Ghenadie Donos, președintele al Federației Sindicale a Educației și Științei, la forumul municipal al cadrelor didactice, transmite IPN.

Președintele Federației Sindicale a menționat că la problemele obișnuite în prag de an școlar s-au adăugat altele, legate de pandemie și regulile de protecție care urmează a fi respectate. „Reișeind din datele și statiticile oficiale, majoritatea absolută a instituțiilor de învățământ din țară sunt pregătite să înceapă anul școlar în condiții bune, care să asigure accesul tuturor elevilor, studenților la studii. Avem și unele semnale de alarmă legate de insuficiența de cadre didactice, dar și de riscurile sporite pentru pedagogii cu vârsta de 60 plus, care fac parte din categoria persoanelor vulnerabile cu risc sporit de contaminare”, a notat Ghenadie Donos.

Ghenadie Donos a menționat că sunt necesare modificări legislative care ar reglementa procedura de retribuire a muncii, timpul de staționare în perioada pandemiei, reieșind din principiul păstrării salariului integral pentru angajații din sistemul educațional. Totodată, sindicatele au subliniat necesitatea de măsuri suplimnetare de protecției socială pentru angajații sistemului.

În opinia sindicaliștilor, sunt necesare plăți compensatorii la cheltuielile pe care le suportă cadrele didactice pentru măsuri de protecție personală. Or, aceste cheltuieli nu pot fi puse pe umerii administrațiilor instituțiilor de învățământ sau ai pedagogilor. La fel, se impun măsuri pentru asigurarea învățământului la distanță, în caz că se va trece la această formă de activitate. Ghenadie Donos a declarat că este necesar să fie suplinite bugetele pentru remunerarea muncii suplimentare, prestată de către angajați. În caz contrar, munca peste program va putea fi calificată ca muncă forțată.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.