Christoph Zöpel: Comisia Europeană nu trebuie să trateze populaţia R. Moldova ca pe nişte ostatici
Viitorul european al R. Moldova nu este viitorul statului şi al conducătorilor, ci al oamenilor şi Comisia Europeană nu trebuie să trateze populaţia de aici drept ostatici ai guvernării, ai conflictului transnistrean sau ai altor probleme existente, a declarat în cadrul unei mese rotunde Christoph Zöpel, preşedintele Comitetului pentru probleme economice, coeziune socială şi mediul înconjurător al Internaţionalei Socialiste, ex-viceministru al Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania.
Potrivit lui Christoph Zöpel, politica europeană de vecinătate trebuie să acorde o foaie de parcurs R. Moldova în ceea ce priveşte integrarea europeană. Faptul că R. Moldova este un stat mic, ar fi un avantaj pentru integrarea în UE, în comparaţie cu Ucraina, de exemplu.
Oficialul german a menţionat că şi Guvernul trebuie să se implice cât mai mult în promovarea imaginii R. Moldova peste hotare. Ambasadele RM în UE ar trebui să facă contacte cu agenţii economici de acolo, pentru a-i convinge să investească în R. Moldova. În statele mari europene, mulţi oameni nu cunosc ce reprezintă R. Moldova, asta poate servi şi ca avantaj, dar şi ca dezavantaj, a spus Zöpel.
Sursa citată a accentuat că guvernul trebuie să asigure respectarea drepturilor omului şi supremaţiei Legii în conformitate cu standardele europene. El s-a referit în acest sens la faptul că trebuie să colaboreze cu toate administraţiile publice locale, indiferent de faptul, dacă sunt conduse de reprezentanţi ai partidului de guvernământ sau ai altor formaţiuni.
În ceea ce priveşte conflictul transnistrean, Zöpel consideră că
integrarea R. Moldova în UE nu ar trebui să fie condiţionată de reglementarea acestuia. Fosta Republică Democrată Germană s-a unit cu Republica Federală Germania când aceasta era deja în componenţa UE, a menţionat sursa citată.