Atât Chișinăul, cât și Tiraspolul, își manifestă deschiderea pentru a participa la o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 în procesul de reglementare transnistreană, negocieri blocate de aproape un an și jumătate. Totodată, părțile consideră că redeschiderea podului de la Gura Bâcului – Bâcioc constituie o premisă pentru reluarea negocierilor până la sfârșitul acestei luni, însă dreptul de inițiativă la reuniune ține de președinția austriacă în exercițiu a OSCE, transmite IPN.
După semnarea proiectului deciziei protocolare cu privire la deschiderea podului dintre localitățile Gura Bâcului – Bîcioc, reprezentantul politic de la Chișinău, vicepremierul Gheorghe Bălan, a declarat că „decizia de azi vine în susținerea eforturilor cu privire la organizarea rundei de negocieri în formatul 5+2”. „Însuși faptul că noi am convenit asupra redeschiderii podului creează premisele reale ca acest format să se întrunească până la sfârșitul lunii”, a spus vicepremierul.
Reprezentantul politic de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a menționat că poziția părții transnistrene cu privire la formatul 5+2 rămâne a fi neschimbată – deschisă și înțeleasă. „Noi considerăm că toți partenerii internaționali în cadrul acestui format trebuie să respecte principiile și procedurile de lucru ale acestui format. Noi nu am văzut niciun impediment pentru a realiza o activitate ritmică în formatul 5+2 în ultima perioadă. Cu toții știm că ultima reuniune a avut loc pe 3 iunie 2016 și de atunci întruniri nu au mai fost. Considerăm acest fapt o scădere din ritm și ceva contraproductiv, deoarece este nevoie de a utiliza această platformă de lucru importantă”, a mai spus Vitali Ignatiev, menționând că uneori este nevoie de un impuls din afară pentru a merge înainte.
În procesul de negocieri în formatul „5+2” sunt implicați reprezentanți ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa(OSCE), ai Federației Ruse, ai Ucrainei (mediatori), ai Statelor Unite ale Americii și ai Uniunii Europene (observatori).