Chişinăul şi Tiraspolul discută în controversă despre calitatea studiilor pe ambele maluri ale Nistrului
După conferinţa internaţională care a avut loc săptămâna trecută în Germania, preşedintele grupului de lucru din domeniul educaţiei din regiunea transnistreană, Maria Paşcenko, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută la Tiraspol că partea moldovenească a încercat să pună la îndoială calitatea educaţiei în regiune. Pe de altă parte, preşedintele grupului de lucru de la Chişinău, viceministrul educaţiei, Loretta Handrabura, a declarat pentru Info-Prim Neo că mesajul formulat la întâlnirea din Germania a fost unul foarte pozitiv şi constructiv.
„Când ne-am întâlnit în Germania cu colegii noştri din Moldova, a fost ciudat să auzim de la ei pretenţii cu privire la calitatea educaţiei din Transnistria. Toată lumea ştie că Republica Moldovenească Nistreană (nerecunoscută – n.r.) lucrează după standardele de învăţământ din Rusia, iar calitatea educaţiei în Rusia nu este pusă de către nimeni la îndoială. Structurile relevante ale Federaţiei Ruse controlează respectarea standardelor din domeniul învăţământului în Transnistria. Aceasta este confirmat prin documente şi protocoale, şi deocamdată plângeri nu au fost înregistrate. Şi despre aceasta nu a putut să nu se ştie în Moldova. Prin urmare, declaraţiile din partea reprezentanţilor moldoveni poate fi interpretată ca părtinitoare şi ca încercare de a pune Transnistria în lumină proastă. Programul nostru de învăţământ este mai bun cu 30% decât cel din Moldova, sistemul nostru de învăţământ a luat tot cei mai bun din sistemul educaţional sovietic şi contemporan rus”, a spus Maria Paşcenko.
Potrivit oficialului de la Tiraspol, la conferinţă s-a discutat şi despre problema recunoaşterii în Moldova a diplomelor eliberate de Universitatea din regiune, dar nici la această temă nu s-a ajuns la un punct de vedere comun.
Pe de altă parte, Loretta Handrabura spune că la conferinţă partea moldovenească nu a invocat problema calităţii studiilor pe malul stâng al Nistrului. „Este regretabil ceea ce aud, deoarece noi nu am dat nicio apreciere în ceea ce priveşte calitatea studiilor din regiune. Eu am făcut referinţă doar la faptul că noi ne-am aliniat la spaţiul european al învăţământului superior şi profesional, suntem membri ai procesului Bologna şi i-am invitaţi şi pe ei să se alinieze la standardele europene, pentru a avea o mobilitate a studenţilor şi pentru a fi recunoscuţi în afară. Acesta a fost mesajul”, a spus viceministrul educaţiei.
Loretta Handrabura a mai spus că a prezentat un set de probleme şi căile de soluţionare a acestora, urmărindu-se beneficiul elevilor şi studenţilor noştri. „Au fost abordate probleme cu care se confruntă cele 8 instituţii din partea stângă a Nistrului cu instruire în limba română, care sunt în subordinea autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova, cum ar fi plăţile de arendă, securitatea elevilor în şcoli, transportarea elevilor din Grigoriopol la Liceul Teoretic din s. Doroţcaia, am discutata procedura de recunoaştere a actelor de studii, recunoaşterea şi angajarea în câmpul muncii a absolvenţilor instituţiilor din Republica Moldova, i-am invitat să fie parte a programelor adresate tinerilor etc. Mesajul a fost unul pozitiv, de întărire a măsurilor de încredere şi de menţinere a unui dialog eficient”, a declarat preşedinta grupului de la Chişinău, Loretta Handrabura.
În perioada 6-8 septembrie, OSEC a organizat în Germania o Conferinţa internaţională în problema consolidării măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.