Chişinăul şi Moscova pregătesc o foaie de parcurs privind relaţiile comerciale

Autorităţile din Rusia şi cele din Republica Moldova lucrează la o foaie de parcurs care urmează a fi definitivată către sfârşitul lunii iulie, privind reluarea în volum deplin a relaţiilor comerciale dintre cele două state. Documentul va conţine toate cerinţele pe care le are Moscova pentru a permite accesul produselor moldoveneşti pe piaţa rusă, a comunicat vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, într-un interviu pentru portalul informativ NewsMaker, citat de IPN.

Politicianul a menţionat că există versiunea ruşilor a acestei foi de parcurs şi există propuneri din partea Moldovei, dar acestea nu coincid în totalitate. Potrivit lui Rogozin, autorităţile moldoveneşti cer eliminarea unor „aşa-zise bariere”, utilizând uneori chiar şi termenul de embargo, cu care politicianul nu este de acord. În opinia sa, embargo înseamnă întreruperea relaţiilor cu toţi producătorii, or mulţi producători moldoveni au acces pe piaţa rusă.

Dmitri Rogozin insistă că statul moldovenesc trebuie să se conformeze obligaţiilor asumate în cadrul CSI, în acest sens fiind necesare anumite ajustări în relaţia Republicii Moldova cu UE. În cazul în care nu se schimbă nimic, atunci status quo-ul în relaţiile cu Federaţia Rusă va fi păstrat. Politicianul spune că e necesar un dialog al Chişinăului cu Bruxelles-ul la o serie de poziţii pe care Rusia le consideră fundamentale, iar ele vor fi incluse în foaia de parcurs care este în proces de elaborare. Potrivit lui Rogozin, se vorbeşte despre standarde concrete, nu este vorba despre  valori abstracte. Autorităţile ruse trebuie să cunoască originea mărfurilor care sunt livrate în Rusia ca fiind moldoveneşti.

Grupul de lucru bilateral se va întâlni în a treia săptămână a lunii iulie, iar până atunci nu se va divulga conţinutul documentului. Dmitri Rogozin a subliniat că nu e niciun secret, pur şi simplu nu vrea să vorbească despre unele poziţii înainte ca experţii să comunice. Acum există un schelet al documentului, cu cerinţele Rusiei, iar partea moldovenească urmează să-i dea formă acestui document dacă doreşte să revină pe piaţa rusă.

 

Politicianul a subliniat că Republica Moldova nu a părăsit acordurile din cadrul CSI şi acum urmează să le reconfirme, dar şi să revadă unele înţelegeri cu Bruxelles-ul pentru a putea beneficia deplini de două pieţe.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.