Chișinăul reiterează necesitatea reluării procesului de retragere a trupelor ruse

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a reiterat poziția autorităților moldovenești cu privire la necesitatea reluării procesului de retragere a trupelor ruse și evacuarea/distrugerea munițiilor stocate la depozitul militar de la Cobasna. În acest sens, a fost confirmată disponibilitatea Republicii Moldova pentru interacțiune pe acest subiect, se arată într-un comunicat de presă al MAEIE cu prilejul consultărilor politice interministeriale moldo-ruse, relatează IPN.

Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, și viceministrul rus de externe, Andrei Rudenko, șeful delegației ruse, au făcut un schimb de opinii pe marginea procesului de reglementare a conflictului transnistrean, fiind menționat interesul comun privind reluarea negocierilor în formatul „5+2”.

O temă aparte a discuțiilor a vizat evoluțiile din ultima perioadă referitoare la securitatea regională. Șeful diplomației Republicii Moldova a subliniat importanța identificării unor soluții politice bazate pe dialog și evitarea oricăror scenarii și acțiuni militare, cu respectarea normelor și principiilor fundamentale ale dreptului internațional, în baza suveranității și integrității teritoriale ale tuturor statelor din regiune.

Consultările moldo-ruse au avut loc „în conformitate cu înțelegerile anterioare”, constituind „o rundă ordinară”, a precizat sursa citată.  „Interlocutorii au confirmat disponibilitatea ambelor părți pentru consolidarea continuă a dialogului la diferite niveluri cu scopul de a oferi dinamică pentru cooperarea în domeniile de interes reciproc. În context, a fost remarcată importanța unor eforturi conjugate în vederea avansării pe dosarele bilaterale, în special pe cele nedefinitivate”, se arată în comunicatul de presă.

Șeful delegației moldovenești, secretarul de stat Ruslan Bolbocean, a evidențiat importanța definitivării subiectului ce ține de protecția socială a cetățenilor moldoveni aflați în Federația Rusă, fiind confirmată disponibilitatea plenară a părții moldovenești de semnare a Acordului interstatal privind securitatea socială.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.