Biroul pentru Reintegrare al Guvernului apreciază manifestaţiile desfăşurate pe 2 septembrie curent la Tiraspol ca fiind orientate spre subminarea principiilor recunoscute de comunitatea internaţională de suveranitate, independenţă şi integritate teritorială a Republicii Moldova. „Ideologia acestor evenimente contravine obiectivului de reglementare a conflictului transnistrean şi îngrijorează prin accentul ei pronunţat militarist”, se spune în mesajul Biroului pentru Reintegrare, citat de IPN.
În timp ce poporul Republicii Moldova a marcat Ziua Independenţei printr-o paradă a portului popular, prin evenimente culturale, concerte şi expoziţii de artă, prin promovarea spiritului de conciliere şi pace, în regiunea transnistreană iau amploare acţiunile de propagandă a urii, demonstraţiile de forţă, aplicaţiile militare. Biroul pentru Reintegrare consideră că această retorică agresivă şi de autoizolare este împotriva intereselor locuitorilor din regiunea transnistreană, mai ales pe fundalul înrăutăţirii situaţiei social-economice şi al refuzului de a continua negocierile pentru reglementarea politică definitivă a conflictului transnistrean.
Autorităţile de la Chişinău îşi exprimă convingerea că reglementarea problemei transnistrene şi soluţionarea tuturor disensiunilor trebuie să aibă loc prin metode politice, cu respectarea principiilor independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în frontierele internaţional recunoscute, cu acordarea unui statut juridic special regiunii transnistrene.
„Considerăm că aceasta este singura perspectivă, ce va permite asigurarea valorilor democratice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, va soluţiona problemele de ordin economic, social, juridic şi umanitar cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului în consecinţa conflictului politico-militar iniţiat acum un sfert de secol pentru a submina independenţa Republicii Moldova”, se menţionează în mesaj.
Administraţia de la Tiraspol a decis să sărbătorească „25 de ani de independenţă” a autoproclamatei republici transnistrene prin organizarea unei parade militare în centrul oraşului. Fotografiile distribuite pe reţelele de socializare de la paradă demonstrează că aceasta a fost privită de foarte puţini oameni.