Chişinăul pledează insistent pentru relansarea cât mai rapidă a negocierilor în formatul 5+2, Natalia Gherman

„Chişinăul pledează insistent pentru relansarea cât mai rapidă a negocierilor în formatul „5+2”, declară ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Natalia Gherman. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, ministrul a declarat că există un guvern stabil, majoritar, un prim-ministru care este deschis acestei cooperări şi dialogului cu partea transnistreană, transmite IPN.

„Toate instituţiile din partea executivului şi-au evaluat acţiunile pe care trebuie să le întreprindă, în vederea facilitării procesului de negocieri şi procesului de reintegrare a Republicii Moldova. Şi cel mai important, avem susţinerea din partea partenerilor noştri implicaţi în formatul „5+2” – OSCE, Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană – care sunt la dispoziţie pentru a facilita acest proces”, a notat ministrul.

Referitor la faptul că deocamdată Tiraspolul ezită să dea un răspuns clar dacă este gata să aplice şi regiunea transnistreană prevederile Acordului de Asociere, care pentru stânga Nistrului intră în vigoare de la 1 ianuarie 2016, ministrul a declarat că autorităţile nu încetează să informeze partea transnistreană despre beneficiile ca urmare a implementării prevederilor acordului, care deja sunt resimţite, în primul rând prin creşterea considerabilă a exporturilor pe piaţa europeană.

Ministrul a precizat că aceste eforturi sunt coordonate cu partenerii din Uniunea Europeană. La fel, se încearcă, promovarea proiectelor şi a programelor de asistenţă, care trebuie să pregătească economia şi, mai ales, agricultura din partea stângă a Nistrului pentru implementarea graduală a elementelor Zonei de Comerţ Liber cu Uniunea Europeană. „Mie mi se pare că toate aceste eforturi se vor solda cu succes şi nu ezit să aduc exemplul unei asemenea politici în privinţa mobilităţii cetăţenilor”, a menţionat ministrul.

Natalia Gherman a mai spus că în cazul în care nu se doreşte implementarea prevederilor Zonei de Comerţ Liber cu Uniunea Europeană, agenţii economici din regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2016, vor avea un regim comercial cu Uniunea Europeană cu aplicarea taxelor vamale, ceea ce nu este deloc avantajos pentru producătorii din stânga Nistrului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.