Chișinăul nu admite participarea Federației Ruse la Conferința regională FAO

Ministerul Afacerilor Externe din Moldova a decis să nu admită participarea la Conferința regională a FAO, în persoană, a reprezentanților oficiali ai Federației Ruse, și limitarea la nivelul ambasadei sau în format online. Conferința va avea loc în perioada 14 – 17 mai la Chișinău, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, neadmiterea participării are loc având în vedere războiul continuu de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei care a încălcat flagrant Carta ONU, a declanșat multiple crize și a subminat securitatea alimentară la nivel internațional.

Pe agenda reuniunii se vor regăsi subiecte de actualitate ce țin de domeniul agriculturii, siguranței alimentare, digitalizării în utilizarea durabilă a terenurilor, pădurilor și resurselor de apă.

Formatul evenimentului combină participarea în persoană și online, ținând cont de angajamentele internaționale asumate în cadrul FAO și metodele de lucru ale conferinței.

Conferința regională a Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) este la cea de-a 34-a ediție.

Ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, a declarat pentru Agenția de presă rusă TASS că Ministerul de Externe al Moldovei a declarat că nu dorește să vadă delegația rusă la viitoarea sesiune FAO de la Chișinău. El a adăugat că ultima expulzare a unui diplomat rus slăbește potențialul misiunii diplomatice în Moldova. Potrivit lui, acest lucru afectează negativ starea relațiilor dintre Rusia și Moldova.

Într-un comentariu, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, susține că deciziile Chișinăului „fac parte din campania antirusească a conducerii moldovenești și reprezintă încă o confirmare a cursului acesteia spre distrugerea completă a relațiilor ruso-moldovenești, care au rădăcini istorice adânci”. Ministerul de externe rus califică acțiunile Chișinăului „ca o reglare de conturi pentru faptul că cetățenilor ruși care locuiesc în Transnistria li s-a oferit posibilitatea de a-și exprima voința în cadrul alegerilor prezidențiale din Federația Rusă”.

Potrivit Mariei Zaharova, Chișinăul abuzează în mod flagrant de statutul său de gazdă a unui eveniment al Națiunilor Unite, ceea ce pune sub semnul întrebării capacitatea autorităților moldovenești de a acționa în această calitate în viitor. „Acțiunile Chișinăului nu vor rămâne fără răspuns din partea Rusiei”, a declarat Maria Zaharova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.