Chişinăul este vinovat de ceea ce se întâmplă în autonomia Găgăuză, opinii

Autorităţile centrale de la Chişinău sunt vinovate de cele ce se întâmplă în autonomia găgăuză. Este declaraţia comună a ex-deputatului Alexandr Stoianoglo şi a redactorului-şef adjunct al săptămânalului „Economiceskoe obozrenie”, Dmitri Calac. Declaraţiile au fost făcute publice în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite IPN.

Alexandr Stoianoglo susţine că nu a existat niciodată un dialog constructiv dintre autorităţile publice centrale de la Chişinău şi autorităţile de la Comrat, iar din acest motiv autonomia găgăuză a ajuns cea mai slab dezvoltată economic regiune din Republica Moldova”. „Găgăuzia este foarte slab dezvoltată economic, fapt care face populaţia din acest teritoriu mult mai vulnerabilă. Astfel au apărut diferite forţe radicale, prin acest lucru se explică şi referendumul, precum şi alte activităţi ilegale ale unor politicieni de la Comrat”, a opinat Stoianoglo.

Fostul parlamentar mai susţine că Guvernul de la Chişinău nu acordă interesul cuvenit Găgăuziei, iar uneori chiar discriminează populaţia din acest teritoriu prin lipsa vădită de interes. „Este regretabil faptul că niciunul din primele persoane în stat n-a făcut act de prezenţă la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 20-ea de la proclamarea autonomiei găgăuzie. Doar Igor Corman  a fost la o conferinţă. Dar a fost o ocazie ideală pentru conducerea de la Chişinău de a demonstra că îi pasă de poporul găgăuz”, a declarat Stoianoglo.

Şi Dmitri Calac a adus acuzaţii în adresa guvernanţilor de la Chişinău, numindu-i pe aceştia „pompieri” care intervin doar în situaţii de criză. „Faptul că nişte demnitari au fost anul trecut de câteva ori la Comrat pentru a aplana conflictele nu înseamnă că puterea de la Chişinău a acordat atenţie Găgăuziei. Aceştia au venit doar pe post de pompieri, ca să calmeze spiritele. De fapt, în ultimul timp politicienii de la Chişinău sunt rupţi de realitate, pe ei în general nu-i interesează ce se întâmplă în ţară”, a afirmat jurnalistul

Dmitri Calac s-a arătat deranjat de faptul că reprezentanţii minorităţilor etnice, inclusiv găgăuzii, nu ar fi promovaţi în funcţii cheie ale administraţiei centrale de la Chişinău. Declaraţia lui Calac a fost combătută de către moderatorul emisiunii , Oazu Nantoi, care a adus mai multe exemple cu reprezentanţi ai minorităţilor etnice în structurile statului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.