Chişinăul cunoaşte despre existenţa unui plan românesc de reglementare a conflictului transnistrean doar din presă
Despre planul României de reglementare a conflictului transnistrean la moment se vorbeşte doar în presă, iar Guvernul de la Chişinău nu a fost informat oficial despre un asemenea plan, a declarat miercuri, 7 iunie, în cadrul unei dezbateri organizate de IDIS „Viitorul”, Alexandru Flenchea, şeful Direcţiei informaţional-analitice a Ministerului Reintegrării.
Potrivit lui, în prezent, R. Moldova se conduce de planul Iuşcenko de reglementare a conflictului, care a fost acceptat de toate părţile şi este unul viabil, oferind perspective clare de soluţionare a diferendului.
Referindu-se la situaţia actuală în regiunea transnistreană, Flenchea a spus că între părţi nu există tensiune militară. „Astăzi este necesar să asigurăm transparenţa şi stabilitatea în zona de securitate şi anume la Doroţcaia, portul fluvial Varniţa, gara feroviară din aceeaşi localitate şi în alte situaţii în care nu este respectat dreptul la libera circulaţie a mărfurilor şi persoanelor şi se acceptă de către pacificatori prezenţa persoanelor înarmate în zona de securitate, ceea ce este o încălcare a prevederilor acordului din 1992.
Potrivit expertului, toate aceste premize conduc la ideea că la moment nu este nevoie de forţe masive militare în vederea menţinerii stabilităţii în zona de securitate. „Mecanismul de care avem nevoie la moment este o misiune compactă şi mobilă de observatori militari şi civili care urmează să asigure acele drepturi şi libertăţi”, a conchis Flenchea.
Dezbaterea cu tema „Planul de Acţiuni R. Moldova – Uniunea Europeană – panaceu pentru soluţionarea conflictului transnistrean”, cu participarea reprezentantului Ministerul Reintegrării al RM, Alexandru Flenchea, este ultima din seria de primăvară a Dezbaterilor pe tematica Planului de Acţiuni RM-UE, organizată de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul” în parteneriat cu Fundaţia Friedrich Ebert.