Chișinăul cheamă repetat Tiraspolul la masa de negocieri pe domeniul sănătății

Chișinăul cheamă repetat Tiraspolul la masa de negocieri pe domeniul sănătății. Cu acesta mesaj a venit vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, care a prezentat astăzi, 9 iunie, recomandările Organizației Mondiale a Sănătății privind acțiunile în contextul pandemiei de COVID-19, formulate în urma unei vizite tehnice efectuate în regiunea transnistreană, la solicitarea Chișinăului, transmite IPN.

„Caracterul amplu și complex al recomandărilor OMS ne face să concluzionăm și să reconfirmăm supozițiile noastre privind situația din regiunea transnistreană cu privire la administrarea acestei crize pandemice. În acest context, reiterăm poziția că fiecare cetățean, indiferent că locuiește pe malul drept sau pe malul stâng al Nistrului, trebuie să fie și să se simtă în siguranță și trebuie să fie ajutat în situație dificilă. Medicii din prima linie trebuie să beneficieze de condițiile și libertatea de ajuta oamenii, pentru că să excludem acest factor politic. Declarăm cu certitudine că doar împreună medicii pot interveni și salva vieți împotriva acestui virus nemilos”, a declarat Cristina Lesnic într-o conferință de presă.

Vicepremierul a menționat că evaluarea reprezentanților OMS a fost solicitată ca urmare a autoizolării regiunii transnistrene și nedorinței de a coopera cu autoritățile de la Chișinău. Colectarea de informații a fost realizată prin intermediul mai multor vizite la instituțiile medicale și prin intermediul unor interviuri la fața locului cu profesioniștii din domeniul sănătății, utilizând instrumentul OMS privind pregătirea operațională cu accent pe detectare și răspuns.

Recomandările OMS se referă la sistemul de laborator, care nu este acreditat, precum și la revizuirea protocoalelor de tratament pentru a fi în conformitate cu Protocoalele de tratament pentru COVID-19 ale Republicii Moldova și înființarea împreună cu spitalele din Chișinău a unor proceduri operaționale standard privind schimbul de pacienți și de informații.

OMS recomandă instituționalizarea definiției standard de caz pentru persoane care se califică pentru testare la COVID-19; consolidarea capacităților specialiștilor locali în domeniul supravegherii în conformitate cu standardele internaționale privind supravegherea bazate de evenimente; elaborarea procedurilor operaționale standard privind schimbul de informații de comun cu Agenția Națională de Sănătate Publică și altele.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.