Chişinăul are voturile necesare pentru ratificarea Acordului de Asociere cu UE

Parlamentul de la Chişinău are voturile necesare pentru ratificarea Acordului de Asociere cu UE, semnat la 27 iunie. În cadrul unui chestionar desfăşurat de IPN, cel puţin 51 de deputaţi, număr de voturi necesare, au declarat că vor susţine ratificarea acordului. În acelaşi timp, sunt şi deputaţi indecişi, iar fracţiunea PCRM şi deputaţii socialişti declară că nu îşi vor da votul.

Abramciuc Veronica, deputat neafiliat

A declarat că nu a luat deocamdată o decizie definitivă dacă va susţine sau nu ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. „Voi cântări lucrurile, voi analiza şi părţile negative, şi pe cele pozitive ale acordului, luând în calcul strategiile geopolitice, dar şi pericolele pentru Moldova, având în vedere componenţa etnică a ţării şi viziunile poporului.”

Agache Angel, PLDM

Spune că Acordul de Asociere cu UE va îmbunătăţi viaţa cetăţenilor Republicii Moldova. „Voi vota acest acord, pentru o viaţă mai bună. Să aducem Republica Moldova la normalitate. Acesta este scopul nostru, ca Republica Moldova să fie o ţară dezvoltată, cu o stabilitate şi securitate la nivelul ţărilor din UE.”

Anghel Gheorghe, PCRM

A declarat că semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere cu UE va duce la distrugerea economiei Republicii Moldova şi a producătorilor moldoveni şi, din acest motiv, nu va vota pentru ratificarea documentului. Gheorghe Anghel crede că acest acord este semnat de către actuala guvernare pentru a-şi face PR politic înainte de alegerile parlamentare. Deputatul spune că este nevoie de negociat un nou acord. Or, prezentul document, odată ce a fost parafat, nu mai poate fi modificat fără negocieri.

Apolschii Raisa, PDM

Spune că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană a fost negociat, filă cu filă, de către profesionişti, scopul urmărit fiind oferirea beneficiilor pentru cetăţenii Republicii Moldova. Parlamentara a menţionat că va vota pentru ratificarea acestuia, iar documentul va oferi Republicii Moldova piaţă de desfacere în UE, dar şi o perioada de tranziţie pentru adaptarea la standardele europene.

Apostolachi Iurie, PLDM

Spune că va vota pentru ratificarea Acordului de Asociere a Moldovei cu Uniunea Europeană. „Doar acolo, în familia europeană, s-ar regăsi şi Republica Moldova. Sunt locuitor al regiunii transnistrene şi văd în fiecare zi ce se întâmplă aici. Cred că, urmare a ratificării acordului, va veni şi liniştea, şi viaţa decentă pe ambele maluri ale Nistrului.”

Arhire Anatolie, PLR

Susţine că va vota pentru ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană deoarece UE a demonstrat nu prin vorbe, ci prin fapte, calitatea înaltă a vieţii cetăţenilor europeni, prin indicatori macro-economici, prin calitatea învăţământului, protecţia socială, prin politicile externe, fără conflicte în teritoriul acestor state.

Balan Ion, PLDM

Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană va aduce beneficii enorme sectorului agricol din Republica Moldova, susţine deputatul, care este hotărât să-şi ofere votul în Parlament pentru ratificarea documentului. Parlamentarul a mai spus că, în cadrul vizitelor pe care le face în teritoriu, cetăţenii manifestă un interes sporit faţă de posibilitatea iniţierii unei afaceri în agricultură. Proiectele masive ne vor da posibilitatea să mişcăm treburile în agricultură şi să dezvoltăm satul. „Am 4 copii şi un nepoţel şi voi face tot posibilul pentru ca viitorul lor să fie în UE. Nu voi ezita nicio secundă, voi veni în şedinţă şi voi vota pentru ratificarea acestui acord.”

Bodrug Oleg, PLR

Anunţă că va vota pentru ratificarea Acordului de Asociere. „În afară de bunăstarea pe care o vom avea, este vorba şi de demnitate. Ne vom afla într-un spaţiu civilizat, în care valorile, justiţia, drepturile – se respectă. Pe lângă toate acestea, fiecare cetăţean se gândeşte la stabilitatea geopolitică. UE înseamnă siguranţa în ziua de mâine, siguranţă pentru copii.”

Bolboceanu Iurie, deputatul neafiliat

Este convins în proporţie de 90% că va susţine ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. „Mult depinde cum va veni el (acordul, n.r.) în Parlament. Trebuie să-l vedem, să-l studiem, să vedem care sunt beneficiile Republicii Moldova. Discuţii sunt multe, şi la capitolul beneficii, şi la capitolul facilităţi.”

Braşovschi Gheorghe, PDM

A declarat că va vota pentru ratificarea Acordului de Asociere cu UE, pentru că, după ce a vizitat multe ţări europene, îşi doreşte să aducă valorile europene şi în Moldova. Deputatul a spus că a fost impresionat de cultura europeană, de tradiţiile din UE, dar şi de atitudinea oamenilor unul faţă de altul, de respectul reciproc, de străzile curate. „Voi vota acest acord precum am votat toate proiectele care se referă la integrarea europeană a Republicii Moldova”, a declarat deputatul.

Brega Gheorghe, PL

Spune că, odată cu ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova se va „dezbăra” de comunism şi de sărăcie. Acest document este o şansă pentru Moldova să devină o ţară europeană, unde în capul mesei stau legile şi respectarea drepturilor omului. „Republica Moldova va avea foarte multe beneficii în urma ratificării acestui acord, desigur nu imediat, va dura ceva timp, dar încet-încet, oamenii vor trăi mai bine”, a subliniat deputatul.

Butmalai Ion, PLDM

Spune că va ratifica Acordul de Asociere cu cea mai mare plăcere, pentru beneficiul cetăţeanului din Republica Moldova, pentru copii, nepoţi şi strănepoţi. „Noi avem un pământ bogat, oameni gospodari şi harnici. Sunt optimist şi cred că Republica Moldova va fi una dintre cele mai frumoase ţări de pe globul pământesc, nu doar din UE. Acesta este un loc dat de Dumnezeu, pe care trebuie să-l păstrăm pentru viitorul copiilor, pentru neam şi strămoşi. Trebuie să facem tot posibilul ca să mergem cât mai repede în UE, să atragem fonduri europene şi să schimbăm nivelul de trai al populaţiei”, a subliniat parlamentarul.

Candu Andrian, PDM

Spune că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană este unul dintre cele mai importante acte pentru Republica Moldova. Parlamentarul se angajează să voteze pentru ratificarea acordului. „Va ajuta să transformăm ţara, să ne dezvoltăm şi să recuperăm ceea ce nu am reuşit să facem în 20 de ani. Acordul îl consider unul fundamental pentru viitorul ţării şi sper, cu ajutorul lui, ne vom apropia cât mai repede de valorile şi standardele occidentale.”

Chiorescu Iurie, PLDM

Susţine că ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană este unul dintre cele mai mari obiective ale actualei guvernări, din anul 2009. Parlamentarul spune că nu este în zona de risc şi că îşi va da votul cu mândrie pentru document. „Sunt mândru că am prilejul să fiu parte la acest eveniment cu adevărat istoric pentru prezentul şi viitorul Republicii Moldova.”

Cimbriciuc Alexandru, PLDM

Spune că Republica Moldova a mers prea mult spre acest vector al UE şi acum ar fi păcat dacă cineva dintre deputaţi nu ar vota pentru ratificarea Acordului de Asociere. „Beneficiile deja sunt vizibile. Ţara se construieşte în urma mizeriei lăsate de către comunişti şi acest lucru este vizibil pentru fiecare cetăţean. În ultimii 4-5 ani, vedem că Republica Moldova se transformă într-o ţară europeană, acest lucru mă încurajează şi sunt ferm convins că vom reuşi. Am sperat că vom merge liber în Uniunea Europeană şi s-a întâmplat acest lucru.”

Ciobanu Ghenadie, PLDM

Spune că Uniunea Europeană înseamnă şi un standard de viaţă culturală. După ratificarea Acordului de Asociere, Moldova va începe să se modernizeze, inclusiv pe plan cultural. Parlamentarul crede că oamenii vor începe să-şi organizeze timpul astfel încât cultura să fie parte a vieţii, aşa cum se întâmplă în ţările civilizate. Ghenadie Ciobanu susţine că îşi va acorda votul pentru ratificarea acordului, pentru ca cetăţenii să aibă o calitate mai înaltă a vieţii.

Ciobanu Maria, deputatul PLDM

Spune că Europa înseamnă o viaţă mai bună pentru Republica Moldova şi, odată cu ratificarea Acordului de Asociere cu UE, cetăţenii vor simţi această schimbare. Parlamentarul a adăugat că guvernarea va întreprinde paşi concreţi pentru a apropia ţara de familia europeană. „Europa înseamnă instituţii de stat funcţionale, Europa înseamnă o viaţă mai bună, ceea ce îşi doreşte fiecare cetăţean”, a mai spus parlamentara.

Cojocaru Vadim, PLR

A declarat că va vota pentru ratificarea Acordului de Asociere cu UE, dar nu şi-a argumentat opţiunea.

Corman Igor, PDM

Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, susţine că, după ce preşedintele ţării, Nicolae Timofti, va transmite proiectul Acordului de Asociere în Parlament, îl va propune spre ratificare în regim prioritar. Potrivit lui Igor Corman, studiile experţilor independenţi arată că, după intrarea în vigoare a Acordului de Asociere, exporturile Moldovei pe piaţa UE vor creşte cu 16%, iar PIB-ul ţării cu 5,4%. „Vorbim de o piaţă de 500 de milioane de consumatori, cu reguli clare de joc. Acest tratat, cu componenta sa politică şi economică, este unul bun pentru Republica Moldova şi a fost negociat astfel, încât să ofere producătorilor noştri o perioadă de tranziţie necesară pentru a spori competitivitatea produselor, cu posibilitatea renegocierii unor prevederi, dacă va fi necesar.” Igor Corman a mai spus că, după semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere, vor exista şi mai multe posibilităţi de accesare a fondurilor europene. UE va susţine Moldova în implementarea acestuia, prin oferirea de granturi şi credite întreprinderilor mici şi mijlocii. „Dacă vom şti să gospodărim bine şi să folosim ajutorul din afară, vom face ca Moldova să devină o ţară dezvoltată, iar cetăţenii noştri să aibă o viaţă decentă.”

Deliu Tudor, PLDM

A declarat că va vota cu două mâini pentru ratificarea Acordului de Asociere cu UE. Potrivit lui Deliu, ratificarea documentului este o promisiune dată alegătorului, care trebuie îndeplinită. „Noi am luptat şi vom lupta ca Republica Moldova să se regăsească în marea familie europeană, iar ratificarea Acordului de Asociere este în beneficiul Republicii Moldova. Ţara va deveni un beneficiar al subvenţiilor care vor veni din UE şi vom putea să contribuim la rezolvarea problemelor cetăţeanului Republicii Moldova.”

Diacov Dumitru, PDM

A spus că ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană nu înseamnă că Moldova nu va mai avea relaţii bune cu Rusia, Ucraina sau România. Parlamentarul a declarat că va susţine ratificarea documentului, pentru avansarea Republicii Moldova. „Am muncit mult ca să avem acest acord semnat şi ratificat, desigur. Aproape sunt convins că nu vor exista probleme, acordul va fi ratificat. Republica Moldova a demonstrat că este o ţară de încredere.”

Dimitriu Anatolie, PLDM

A spus că semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană presupune şi crearea Zonei de Liber Schimb, iar odată cu aceasta, crearea condiţiilor mai bune pentru agenţii economici şi lărgirea pieţei de consum din Republica Moldova. „UE are o piaţă de consum de 500 de milioane de oameni, care au nevoie de produse de calitate şi noi suntem în stare să le oferim aceste produse. Noi avem toate condiţiile să lărgim piaţa interioară şi să ne desfăşurăm activitatea economică nu doar în est, dar şi în vest”, a spus deputatul.

Dodon Igor, PSRM

Susţine ferm că nu va vota pentru ratificarea Acordului de Asociere cu UE şi nimic nu-l poate determina să-şi schimbe poziţia. Parlamentarul a spus că acest acord prezintă mai multe riscuri pentru Republica Moldova. „Noi considerăm că vectorul extern trebuie să fie decis prin referendum. E o decizie care trebuie să aparţină poporului. De aceea, noi vom vota categoric împotriva ratificării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi voi expune opinia atât în plen, cât şi în cadrul unor proteste în masă.”

Focşa Gheorghe, PLDM

Uniunea Europeană este un drum de performanţă pentru Republica Moldova, susţine parlamentarul. El spune că va vota pentru ratificarea Acordului de Asociere pentru că are convingerea că documentul va aduce beneficii semnificative ţării. Unul dintre beneficiile acordului este crearea Zonei de Liber Schimb. De asemenea, va creşte calitatea şi siguranţa produselor pe piaţă. Un alt beneficiu este dezvoltarea agriculturi, care va face ca tot mai mulţi investitori europeni să fie interesaţi să-şi dezvolte afacerile în Republica Moldova.

Frumosu Elena, PLDM

Spune că, după ratificarea Acordului de Asociere cu UE, Republica Moldova va fi mai credibilă în faţa investitorilor şi partenerilor străini. „Vrem să se îmbunătăţească climatul investiţional, pentru că locurile de muncă nu le deschide doar statul, dar sunt deschise de către agenţii economici. Trebuie să creăm un teren precoce”, a declarat parlamentara. Elena Frumosu a mai spus că ratificarea Acordului de Asociere este un proces care poate să se încununeze cu succes numai dacă Republica Moldova va întrunit condiţiile necesare. Schimbările nu se vor produce peste noapte, ci pe parcurs, timp în care Republica Moldova trebuie să muncească sârguincios.

Furdui Simion, PLDM

A declarat că va vota pentru ratificarea Acordului de Asociere, dar nu a argumentat de ce.

Fusu Corina, PL

Susţine ratificarea Acordului de Asociere cu UE, subliniind că integrarea europeană va permite moldovenilor să-şi recapete demnitatea de om. Corina Fusu a declarat că vectorul european pentru Republica Moldova a fost propus de către Partidul Liberal, încă în alegerile locale din 2007. PL a fost dintotdeauna partidul care a promovat valorile europene şi integrarea europeană. Parlamentara afirmă că integrarea europeană este unica soluţie de modernizare a Republicii Moldova, pentru că în Europa funcţionează legile şi sunt respectate drepturile omului.

Ghileţchi Valeriu, PLDM

„Voi vota pentru că acest acord face parte din programul de guvernare pentru care am optat. Consider că acest acord va contribui la modernizarea Republicii Moldova, la ridicarea nivelului de trai, va oferi o perspectivă europeană ţării şi cetăţenilor ei.”

Ghimpu Mihai, PL

Spune că va vota pentru ratificarea Acordului de Asociere cu UE şi va continua să lupte până când Republica Moldova va deveni stat membru al Uniunii Europene. „Strămoşii noştri au contribuit la valorile la care vrem să aderăm şi ar fi mare păcat să nu le recunoaştem şi să trăim în afara lor. Sunt unul din cei puţini care nu am aşteptat, dar am luptat să vină ziua ca să avem un astfel de document. Ratificarea acestui acord înseamnă un pas important spre civilizaţie şi ruperea de zona unde omul nu are prioritate, ci funcţia şi banul.”

Godea Mihai, deputat neafiliat
Va vota pentru ratificarea acordului. Alesul poporului crede că altă cale de dezvoltare a Republicii Moldova decât integrare europeană nu există. „Acordul de Asociere cu UE reprezintă o extraordinară foaie de parcurs pentru modernizarea în sens european a Republicii Moldova.”

Guţu Ana, PLR

Susţine ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Parlamentara a declarat că va cere în Parlament ca votul să fie nominal. „Am venit în Parlament în baza unui program electoral prin care mi-am asumat procesul de integrare europeană ca şi scop primordial pentru Republica Moldova. Pe parcursul a 5 ani, pe dimensiunea relaţiilor internaţionale am activat anume pe această filieră. Orice activitate, orice discurs, orice negociere, orice acţiune şi orice comunicare a avut la bază subiectul integrării europene a Republicii Moldova. Am votat fără nicio ezitare absolut toate legile şi, mai mult chiar, i-am încurajat şi pe alţii să voteze dacă aveau dubii care au ţinut de planul nostru de liberalizare a regimului de vize cu UE.”

Hadârcă Ion, PLR

„Voi face tot posibilul ca toată fracţiunea, nu doar eu, să voteze pentru ratificarea Acordului de Asociere cu UE. Beneficiile sunt incomensurabile, faţă de ceea ce ne oferă spaţiul estic”. Ion Hadârcă spune că Estul este dezaxat şi destabilizat prin permanente conflicte şi embargouri. Acesta oferă instabilitate şi incertitudine. În acelaşi timp, apropierea de Uniunea Europeană aduce stabilitate, valori comune, un stat democratic, iar odată cu aceasta, şi eradicarea sărăciei şi corupţiei.

Hotineanu Vladimir, PLDM

Spune că neapărat va vota pentru ratificarea Acordului de Asociere dintre Moldova şi UE. Acest acord este important pentru Moldova deoarece zona Europei occidentale a pus accentul pe dezvoltarea blocului social, iar în zona estică este doar sărăcie şi regres. Acordul de Asociere este benefic pentru Republica Moldova, notează deputatul. „Ne-am convins, în 5 ani de conducere a coaliţiei democratice, că ţara s-a mişcat din sărăcie şi stagnare doar în această perioadă. Au apărut proiecte investiţionale, mai multe locuri de muncă, salarii majorate la pedagogi, iar din 1 iulie şi la medici.”

Ionaş Ivan, PLDM

„Acest acord va aduce în ţară proiecte precum Enpard pentru agricultură, va aduce comerţ liber cu UE etc. Desigur că voi vota pentru ratificarea Acordului de Asociere cu UE.”

Ioniţă Veaceslav, PLDM

Spune că va vota pentru ratificarea Acordului de Asociere cu UE, deoarece acesta vine să întărească instituţiile din Republica Moldova. „Acest acord, în primul rând, vine să ofere ţării o perspectivă clară de integrare europeană, vine să întărească în Republica Moldova instituţiile democratice şi instituţiile economiei de piaţă. Eu cred că bunăstarea populaţiei este strict legată de calitatea şi funcţionalitatea instituţiilor existente în ţară.”

Jantuan Stella, PDM

Spune că va vota pentru ratificarea Acordului de Asociere cu UE, iar acest vot reprezintă o încununare logică a acţiunilor şi deciziilor Partidului Democrat, a reformelor promovate, constituind, de la bun început, un  obiectiv-ţintă al formaţiunii. Stella Jantuan a spus că integrarea europeană reprezinta unica perspectivă de dezvoltare a Republicii Moldova, de ridicare a nivelului de trai al cetăţenilor şi de constituie a cel mai bun mediu pentru promovarea, asigurarea şi respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

Juravschi Nicolae, PLDM

Spune că va vota pentru ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Acordul va aduce Moldovei, în primul rând, avantaje economice, dar nu numai. „Actualmente majoritatea tinerilor pleacă în UE ca să capete studii bune şi se întorc să facem o ţară europeană aici. Avantajele sunt clare”, a accentuat parlamentarul. Deputatul a adăugat că o altă oportunitate mai bună nu există, iar discuţiile despre o eventuală aderare la o uniune vamală (Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan) sunt depăşite.

Lupu Marian, PDM

Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană vine ca un sprijin strategic pentru modernizarea europeană a Republicii Moldova, menţionează „Noi vedem foarte bine prioritatea aspectelor de politică internă care derivă din acest acord. Şi, odată ce vorbim despre dezvoltarea ţării, iată că acest acord vine cu un şir întreg de acţiuni, cu motivaţii puternice, dar şi cu resurse importante pentru ca şi această guvernare, dar şi celelalte din viitor, să dispună de pârghiile necesare pentru a asigura acest proces de dezvoltare, progres şi modernizare europeană a Republicii Moldova”, a subliniat Marian Lupu.

Mocanu George, PLDM

Acordul cu UE este cel mai important document de la obţinerea independenţei – spune deputatul, care a adăugat că va vota pentru ratificarea acestuia pentru că în acest moment pentru Moldova s-a deschis o oportunitate. George Mocanu a adăugat că, după atâţia ani de „legănat”, moldovenii pot lua o decizie fermă vizavi de modelul civilizaţional de urmat.

Munteanu Valeriu, PL

Spune că votează necondiţionat pentru ratificarea Acordului de Asociere cu UE, deoarece, spune el, acum este timpul ca guvernarea să ofere cetăţenilor ceea ce merită. Parlamentarul a declarat că aspiraţia europeană este calea naturală a Republicii Moldova de propăşire, după 200 de ani de ocupaţie. „Am pierdut foarte mult timp în urma ocupaţiei ţariste şi, mai apoi, celei sovietice, dar şi a perindărilor din ultimii 20 de ani dintre CSI şi UE.” Liberalul spune că Acordul de Asociere este unul din paşii premergători aderării efective a Republicii Moldova la familia europeană şi consideră că moldovenii trebuie să devină şi membri ai NATO. De aceea, orice efort făcut în acest sens este unul pozitiv.

Nasu Maria, PLDM

Va vota pentru ratificarea Acordului de Asociere cu UE. „Este ceea pentru ce am optat eu, pentru ce au optat colegii mei şi familia mea”. Parlamentara a adăugat că Acordul de Asociere cu UE reprezintă schimbarea spre bine pentru ţară şi acest acord este parte a agendei fracţiunii Partidului Liberal Democrat privind dezvoltarea ţării.

Palihovici Liliana, PLDM

Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană reprezintă un pas important în procesul de aderare plenară a Republicii Moldova la spaţiul valoric european, prin promovarea şi implementarea reformelor care vor dezvolta şi vor moderniza ţara. Liliana Palihovici a subliniat că va vota pentru ratificarea acordului şi va face tot posibilul să convingă de beneficiile documentului şi deputaţii care au anumite rezerve.

Pleşca Nae-Simion, PLDM

„Visez să ajung în ziua în care să votez pentru ratificarea Acordului de Asociere cu UE.” Nae-Simion Pleşca a subliniat că Acordul de Asociere este obiectivul actualei guvernări, din care vor urma o serie de lucruri importante pentru cetăţenii Republicii Moldova, începând cu libera circulaţie, schimbul de mărfuri, afaceri etc.

Reşetnicov Artur, PCRM

„După întrevederea cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, preşedintele Vladimir Voronin a spus că fracţiunea PCRM în Parlament nu va vota ratificarea Acordului de Asociere şi a înaintat obiecţiile de conţinut, care precizează de ce nu suntem de acord. În mod colegial, noi, fracţiunea PCRM, nu vom vota pentru ratificare.” Acesta a mai spus că doar interesul naţional l-ar determina să voteze pentru ratificarea Acordului de Asociere.

Saharneanu Valeriu, PLR

Spune că va vota cu ambele mâini pentru ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. „Este un acord de însemnătate istorică. Începem să căpătăm libertatea şi independenţa autentică. Până acum, am fost în tranziţie. Acum tranziţia începe să dispară şi vedem obiectivele europene.”

Sârbu Sergiu, PDM

A declarat că va vota cu siguranţă pentru ratificarea Acordului de Asociere. „Am plecat de la comunişti anume pentru a avea posibilitatea să promovez viziunile mele de integrare europeană, care nu s-au schimbat niciodată, din 2003 încoace. Alţii şi-au schimbat viziunea. Au luat altă cale. Eu am rămas ferm pe poziţie şi sunt pentru integrarea europeană. Cu siguranţă, voi vota pentru ratificarea Acordului de Asociere, fără ezitări.”

Solcan Mihail, PDM

A declarat că aşteaptă cu nerăbdare ratificarea Acordului de Asociere. Potrivit parlamentarului, Republicii Moldova i s-a dat o singură dată şansa de a se asocia cu UE şi aceasta nu trebuie ratată. „300% îmi voi da votul pentru ratificarea acestui acord important pentru Republica Moldova şi voi face tot ce este necesar, în calitatea de deputat, pentru asocierea Republicii Moldova cu UE.”

Stoianoglo Alexandru, PDM

„Sunt sigur că majoritatea deputaţilor vor susţine prin vot ratificarea acestui document. Este important să fie ratificat Acordul de Asociere, pentru că va oferi Republicii Moldova alternative de dezvoltare.”

Stratan Valentina, PDM

 „Acordul de Asociere reprezintă o altă etapă pentru Republica Moldova, ca să ajungem la momentul aderării în Uniunea Europeană. Acordul de Asociere mobilizează reformele, pentru a combate corupţia, a tinde spre o viaţă mai bună, cu un grad mai sporit de protecţie socială şi cu respectarea drepturilor omului”, a menţionat parlamentara, subliniind că va vota pentru ratificarea acordului.

Streleţ Valeriu , PLDM

Susţine că va vota, cu certitudine, pentru ratificarea Acordului de Asociere cu UE şi va încuraja toţi colegii din Parlament, inclusiv pe cei din afara coaliţiei de guvernare, să susţină această mare oportunitate pentru Republica Moldova. „Asta este viziunea mea şi consider că, după 23 de ani de ezitări, Republica Moldova în sfârşit poate începe să parcurgă o cale ireversibilă, pe care posibil ar fi putut să o aleagă şi mai înainte. Dar măcar acum este necesar să nu ratăm această ocazie.”

Ştirbate Petru, PLDM

A declarat că va vota pentru ratificarea Acordului de Asociere fără nici o ezitare. În opinia alesului poporului, Republica Moldova nu are o altă perspectivă, iar Uniunea Europeană este singurul partener care va asigura securitatea şi dezvoltarea republicii. „Ar fi bine să avem vector comun cu opoziţia, dar, din păcate, fiecare înţelege în felul său viitorul ţării. Sperăm că, măcar în ultima oră, o să fie de acord să-şi tempereze ambiţiile şi să mergem împreună într-o direcţie sigură. Spre Est am fost odată şi pentru mult timp, şi este suficient.”

Tabuica Valeriu, PDM

Alesul poporului a subliniat că documentul este foarte important pentru Republica Moldova din perspectivă economică, dar şi din cea a asigurării libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor. Potrivit parlamentarului, Acordul de Asociere va susţine agenţii economici din republică prin investiţii, dar şi prin promovarea produselor autohtone pe piaţa europeană.

Ţap Iurie, PLDM

Spune că va susţine ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. „Este o şansă pentru noi. Prevederile acestui acord susţin reformele iniţiate în Republica Moldova şi au menirea să asigure un stat funcţional, care să garanteze securitatea şi calitatea vieţii cetăţenilor.”

Ţulea Oleg, PDM

Va vota pentru ratificarea Acordului de Asociere pentru că documentul reprezintă un pas important în procesul de integrare europeană a ţării. Potrivit deputatului, Acordul de Asociere cu UE reprezintă garantul pentru creşterea economică, abilitatea politică şi, per general, pentru asigurarea unui trai prosper în Republica Moldova.

Vacarciuc Andrei, PLDM

„Sigur că voi vota pentru ratificarea Acordului de Asociere în Parlament. Este un document important pentru Republica Moldova, care, pe parcursul a 25 de ani, a oscilat când în est, când în vest, nu şi în ultimii 5 ani, în care Guvernul şi Parlamentul, fiind o majoritate şubredă câteodată, dar zi de zi au făcut tot posibilul ca să ne apropiem de Europa şi în sfârşit să reuşim.” Alesul poporului a subliniat că reuşitele guvernării în procesul de apropiere de UE sunt palpabile, chiar dacă nu fiecare cetăţean le simte încă.

Vacarciuc Vadim, PLR

„Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană este vital pentru Republica Moldova. Recent am fost la Adunarea Parlamentară a NATO, unde am avut întâlniri cu preşedintele NATO, Anders Rasmussen, şi alţi oficiali, la care au spus clar: Stimaţi moldoveni, dacă şi de această dată nu vă veţi onora obligaţiunile, atunci ţara voastră este la o răscruce”, a remarcat deputatul, spunând că este gata să susţină ratificarea acordului.

Vlah Petru, PLDM

Va vota pentru ratificarea Acordului Asociere cu Uniunea Europeană deoarece documentul este foarte important atât pentru cetăţenii Republicii Moldova, cât şi pentru stat în general. „Trebuie să luăm tot ce e bun din asocierea cu Uniunea Europeană şi să nu tindem să mergem înapoi. Am fost deja acolo, unde vor să ne ducă unii politicieni. Dorim să vedem ceva mai bun. Personal îmi doresc ca şi copiii mei să aibă un viitor în care să progreseze, nu să stagneze.”

Zaporojan Lilian, PLDM

Beneficiile pe care le va obţine Republica Moldova după asocierea cu UE sunt nenumărate, spune deputatul. „De acest document depinde viitorul ţării, dezvoltarea agriculturii, educaţia de calitate, medicina performantă. Sunt nişte valori pe care trebuie să le dezvoltăm şi la noi.”

Notă: Majoritatea deputaţilor comunişti au făcut referire la declaraţia comună a fracţiunii, în care se spune că PCRM nu va vota pentru ratificarea acordului. Alţi deputaţi neafiliaţi sau din alte fracţiuni care nu apar în material fie nu au fost de găsit, fie au lăsat fără răspuns solicitarea Agenţiei IPN.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.