Chişinăul are buget

Consilierii municipali au votat marţi, 2 aprilie, bugetul Chişinăului în lectură finală. Proiectul a fost aprobat cu votul a 26 de consilieri. Aleşii locali ai PCRM şi PSRM s-au abţinut de la vot, transmite IPN.

Bugetul prevede venituri de 2,7 miliarde de lei, cheltuieli de aproximativ 2,8 miliarde şi un deficit de 20 de milioane de lei. 55% din cheltuieli sunt prevăzute pentru domeniul social. Doar pentru educaţie autorităţile au alocat peste 1 miliard de lei.

Autorii proiectului au menţionat că deficitul bugetar va fi acoperit din vânzări sau privatizarea bunurilor proprietate publică, din care se vor obţine venituri de aproximativ 30 de milioane de lei. Din sursele externe de finanţare se mai aşteaptă peste 75 de milioane. Pentru rambursarea împrumuturilor externe, în bugetul municipal se prevăd mijloace în sumă de 84 de milioane de lei.

După aprobarea bugetului, primarul general, Dorin Chirtoacă, a felicitat consilierii municipali şi şi-a cerut scuze pentru faptul că în ultima perioadă a ofensat şi înjurat mai mulţi colegi. Edilul a motivat aceste răbufniri prin tărăgănarea aprobării bugetului, care deja al doilea an consecutiv este votat în luna aprilie.

Ghenadie Ivaşcenco, consilier al fracţiunii PLDM, a spus că este un buget record pentru Chişinău. „Avem un buget fără precedent. Avem un buget record pentru reparaţia capitală a 12 străzi şi pentru modernizarea transportului public. Trebuie să vă consolidaţi echipa şi sperăm că până la sfârşitul anului toţi banii vor fi valorificaţi”, s-a adresat consilierul primarului.

În anul 2012, deficitul bugetului municipal a fost de 451 de milioane de lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE