Chișinăul a reunit peste 100 de reprezentanți ai ministerelor de finanțe și ai băncilor centrale din 16 țări la adunarea Constituenței Fondului Monetar Internațional (FMI) și a Băncii Mondiale, care se desfășoară la Chișinău în perioada 10-12 iulie. Tema centrală a evenimentului este „asigurarea unei creșteri viguroase într-un mediu volatil și incert”, cu subiecte legate de mobilizarea capitalului privat și de oportunitățile de inovare și creștere determinate de inteligența artificială, transmite IPN.
În discursul său, guvernatoarea Băncii Naționale a Republicii Moldova, Anca Dragu, a menționat că Moldova are toate elementele pentru a se impune ca o economie puternică în Uniunea Europeană. „Astăzi, lumea occidentală privește Moldova cu o încredere crescândă… Țara noastră poate schimba peisajul european prin competitivitate și inovareˮ, a spus Anca Dragu.
Prim-ministrul Dorin Recean a accentuat că, în condițiile unei situații regionale volatile, autoritățile sunt motivate să lucreze și mai mult la politicile care vor contribui la creșterea economică. „Desigur, este dificil, deoarece există o disonanță între ceea ce este în realitate și percepția oamenilor. Prin politicile noastre, trebuie să rezolvăm problemele cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova și să le sporim încrederea în instituțiile de stat”, a spus Dorin Recean. Premierul a afirmat că instituțiile financiare internaționale au un rol esențial în promovarea cooperării multilaterale și a globalizării, aceasta fiind cea mai potrivită abordare pentru a facilita avansarea economică a țării.
Și președintele Maia Sandu a subliniat că în ultimii ani, în ciuda numeroaselor provocări, Moldova a devenit mai rezilientă și mai puternică, inclusiv datorită sprijinului de către partenerii internaționali, precum Banca Mondială și FMI. „Dezvoltarea economică și democrația sunt interdependente – progresul economic este crucial pentru consolidarea sprijinului pentru democrație, iar democrația oferă cel mai solid fundament pentru construirea unei economii prospere”, a spus șefa statului.
„FMI a depus eforturi pentru a sprijini Moldova, țările din această constituență, și Europa, în aceste momente dificile. Vom continua să oferim consiliere politică, consolidarea capacităților și acordarea de împrumuturi pentru a ajuta Moldova și restul Europei să facă față provocărilor actuale și viitoare”, a menționat directorul general adjunct al Fondului Monetar Internațional, Kenji Okamura.
Vicepreședintele Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, Antonella Bassani, a declarat că acest eveniment este un moment crucial pentru Moldova. „Această reuniune a constituenței este o oportunitate unică de a interacționa cu omologii noștri din țările-membre pentru a ne concentra și a aborda problemele importante pentru regiune. Sunt încântată că acest eveniment are loc aici, în Moldova, în acest moment crucial pentru țară”, a spus Antonella Bassani.
Republica Moldova este membru al Constituenței, conduse de Regatul Țărilor de Jos și Belgia, începând cu 12 august 2012.