Chișinăul împărtășește agenda de lucru propusă de către președinția italiană în exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană, însă a înaintat alte două priorități ce se referă la asigurarea drepturilor omului, dar şi la situaţia din zona de securitate. Despre aceasta a anunțat viceprimierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, într-o conferință de presă susținută împreună cu reprezentantul special al președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, Franco Frattini, transmite IPN.
Cristina Lesnic a declarat că discuția cu oficialul italian a fost una bazată pe consens. Au fost abordate subiecte diferite, printre care: situația școlilor cu predarea în grafie latină, apostilarea actelor de studii, returnarea terenurilor agricole, cauzele penale intentate împotriva oficialilor, dar şi includerea în traficul internațional a autovehiculelor populației din stânga Nistrului. „Am menţionat în cadrul discuției faptul că noi avem soluții pentru a fi propuse în cadrul președinției italiene pentru a lansa acest dialog, dar avem nevoie de contribuții punctuale din partea tuturor actorilor implicați în formatul de negocieri”, a notat Cristina Lesnic.
Vicepremierul a subliniat nevoia unei colaborări mai intense, ținându-se cont de complexitatea subiectelor. La fel, a reafirmat că Chişinău este dispus să identifice soluții pentru ambele maluri ale Nistrului, dar să se țină cont de maturitatea şi consecvența discuțiilor. „Am vorbit despre formatele de cooperare: 1+1 şi 5+2, despre măsurile adiționale necesare care ar putea stimula un dialog eficient şi coerent. Sunt ferm convinsă că vizita reprezentantului special la Chişinău, dar şi discuțiile de astăzi, au transmis un mesaj clar al Chișinăului că noi depunem eforturi substanțiale, astfel că angajamentele asumate pe plan internațional să fie implementate, iar dialogul cu Tiraspolul să fie permanent pentru a putea livra populației de pe ambele maluri ale Nistrului sentimentul de libertate, securitate şi oportunitate”, a mai spus Cristina Lesnic.
La rândul său, Franco Frattini a spus că susține planurile Guvernului Republicii Moldova în ceea ce ține de asigurarea securității, dar şi promovarea drepturilor omului. Potrivit lui, o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 ar putea avea loc în luna mai, la Roma, pentru a discuta toate cele opt subiecte care trebuie să aibă o finalitate până în vară. Frattini a mai spus că este foarte important să existe cooperare, dialog şi încredere reciprocă, pentru că doar astfel pot fi obținute rezultate concrete.
Reprezentantul special a mai spus Republica Moldova ar putea fi un exemplu foarte bun de soluționare a unui conflict existent de ani de zile în spiritul compromisului şi al încrederii reciproce. Deciziile şi compromisul trebuie să vină strict de la factorii de decizie din Chişinău şi de la Tiraspol. Și aceste decizii nu pot fi substituite de către factorii internaționali. Franco Frattini s-a referit şi la acordarea unui statut special regiunii transnistrene, cu păstrarea integrității teritoriale şi a suveranității Republicii Moldova, menționând că acest principiu depinde de cele două părți, nu şi de OSCE, care poate doar sprijini acest proces.
Reprezentantul special al președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean întreprinde o vizită în Republica Moldova în perioada 26-28 martie, în cadrul căreia are planificate întrevederi cu președintele Igor Dodon, premierul Pavel Filip, dar şi cu coordonatorul executiv al consiliului coaliției majoritare Vlad Plahotniuc. De asemenea, Frattini va avea o întrevedere cu ambasadorii acreditați ai Federației Ruse și Ucrainei (mediatori), precum și ai Uniunii Europene și Statelor Unite (observatori). La Tiraspol, Franco Frattini se va întâlni cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski și reprezentantul politic din partea Transnistriei Vitali Ignatiev.