Chişinăuienii cer să le fie oprită căldura în apartamente
Tot mai mulţi gestionari ai fondului locativ din municipiul Chişinău cer în numele locatarilor deconectarea blocurilor de la sursa de căldură, a comunicat, luni, în cadrul şedinţei operative de la Primărie viceprimarul Vlad Coteţ, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit viceprimarului, temperatura agentului termic livrat este la limita parametrilor minimi, dar în situaţia în care afară sunt 18-19 grade Celsius, căldura în case devine insuportabilă. Aici ar trebui să se implice mai mult responsabilii de contoare, care au sarcina să deconecteze blocurile pe timp de zi şi să le reconecteze noaptea.
Şeful Direcţiei locativ-comunală şi amenajare, Petru Gontea, a declarat că doar 30 la sută din responsabilii de contoare îndeplinesc sarcinile puse de Primărie în acest sens, impunând locatarii să stea cu geamurile deschise zi şi noapte şi cu gândul la facturile care vor veni.
Directorul SA „Termocom”, Mihai Cernei, a declarat că parametrii de jos sunt de 60-61 de grade la ieşire şi 40-45 la retur. O temperatură mai joasă ar putea duce la oprirea utilajelor şi blocarea mecanismelor. Mihai Cernei a mai spus că din cauza temperaturilor înalte de afară s-a recurs la micşorarea debitului de apă cu 25 la sută, sau cu 4 mii de tone pe oră. Totodată, la câteva staţii a fost deconectată câte o pompă.
Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a insistat încă o dată asupra economisirii agentului termic prin deconectări totale între 7.00 şi 19.00 în fondul locativ şi între 19.00 şi 7.00 în diverse instituţii municipale, cu excepţia celor de învăţământ şi medicale.