Chișinăuienii ar putea lua decizii asupra unei părți a bugetului municipal

Cetățenii din municipiul Chișinău ar putea să înainteze proiecte pentru alocarea a trei milioane de lei din bugetul municipal. Reţeaua Civică Urbană, Reţeaua Civică Urbană și consilieri municipali ai Partidului Popular European din Moldova au prezentat o inițiativă în acest sens care prevede introducerea principiului de bugetare participativă. Conform acesteia, cetățenii vor putea înainta proiecte, care vor fi examinate și, ulterior, unele dintre ele aprobate, pentru care vor fi alocați 0,1% din bugetul municipal, transmite IPN.

„Ceea ce propunem noi este ca trei milioane din bugetul municipal Chişinău să fie decis de către oameni, ce anume se va face cu aceşti bani de către Primărie. Este o sumă mică, din întregul buget aceasta ar însemna 0,1%. Pe viitor se poate de majorat această sumă până la 1- 3%”, a declarat consilierul PPEM, Victor Lutenco.

Potrivit lui, ideea bugetării participative constă în faptul că cetăţenii propun, iar Primăria implementează proiectele cerute. „Sunt două filiere: proiecte mari şi proiecte mici. Cele mici pot avea finanţare de la 30 la 100 de mii de lei, iar cele mari de la 100 de mii la 500 de mii de lei”, a mai spus Victor Lutenco.

Vârsta minimă a persoanelor care pot înainta proiecte este 16 ani. Pentru a înainta un proiect mic este necesar ca acesta să fie semnat de cel puţin 50 de persoane, pentru un proiect mare, este nevoie minim de 100 de semnături.

Reprezentantul Reţelei Civice Urbane, Vitalie Sprinceană, a menționat că iniţiativa de a implementa guvernarea participativă în Chişinău vine să propună un mod alternativ de a guverna finanţele publice. „Bugetarea participativă este un principiu destul de flexibil şi poate funcţiona şi la nivel de localităţi rurale. Acesta poate fi adaptat pentru diverse realităţi politice, economice, sociale”, a spus el.

În opinia lui, datorită bugetării participative, cetăţenii capătă mai multe pârghii, influenţă şi oportunități de participare în privinţa deciziilor privind alocarea finanţelor publice. „Pentru cetăţeni, bugetarea participativă generează moduri noi de a participa la actul guvernării în oraş, oferă modalităţi de a-şi avansa proiecte pe care le consideră relevante pentru regiunea lor, le permite să acopere goluri pe care planificarea urbană a autorităţilor publice locale nu le poate prevedea”, a mai menționat Vitalie Sprinceană.

Bugetarea participativă prevede că cetăţenii vor lua decizii referitor la proiecte de dimensiuni mici, care îmbunătăţesc considerabil lucrurile sau care răspund nevoilor cetăţenilor dintr-o anumită comunitate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.