Chișinău spre Glasgow: Parcursul Moldovei către COP26

Emisiile de gaze cu efect de seră reprezintă un subiect de importanță globală. Acestea au scăzut pe fonul pandemiei COVID-19. Totuși, economiile verzi și decarbonizarea rămân a fi două provocări strategice, în special odată cu încheierea pandemiei. În cadrul unui eveniment la Chișinău, dedicat parcursului Moldovei către COP26 – Conferința Părților, care reunește țările semnatare ale acordului climatic de la Paris – ambasadorul Italiei în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a precizat că reuniunea din Glasgow, din noiembrie anul curent, va fi o platformă pentru împărtășirea și implementarea obiectivelor acordului: menținerea încălzirii globale cu mult sub 2 grade Celsius, transmite IPN.

„Ambiția este principală forță motrice a Italiei, în parteneriatul cu Regatul Unit pentru COP26. Angajamentul față de neutralitatea climei către 2 054. Ne simțim foarte încurajați de implicarea mai multor lideri locali, dar și ne încurajează rezultatele atinse de diferite națiuni. Și Republica Moldova, de asemenea, deja a redus cu succes emisiile de gaze cu efect de seră. Vreau să aduc felicitări pentru tot ce s-a realizat până acum, dar și pentru angajamentele și planurile pe termen de lung”, a notat Lorenzo Tomassoni.

Ambasadorul a menționat că, în parteneriat cu Regatul Unit, Italia va găzdui pre-COP26, la sfârșitul lunii septembrie-începutul lunii octombrie a acestui an. Și această platformă va fi o oportunitate pentru a consolida consensul politic și pentru a găsi soluții pentru negocierile importante, cum ar fi transparență, adaptare și finanțare, bineînțeles. Astfel, înainte de conferința COP26, Italia va găzdui un eveniment, la care circa 200 de persoane vor avea oportunitatea de a pune în discuție idei și a aborda principalele chestiuni, care vor fi discutate pe larg în cadrul COP26.

„Italia va depune eforturi, împreună cu prietenii din Regatul Unit, inclusiv în cadrul președinției C20. Vom avea două reuniuni ale miniștrilor – una pe mediu, una pe climă și energie, care vor avea loc în perioada 22-23 iulie a acestui an. Sperăm că vom contribui la pregătirile diplomatice pentru COP26”, a mai spus Lorenzo Tomassoni.

Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Moldova, Steven Fisher, a menționat că în noiembrie, în Glasgow vor fi găzduiți specialiștii în mediu, climă, reprezentanți ai organizațiilor de mediu etc. „Pe lângă răspunsul la pandemia COVID-19, dezastrul climatic cu care ne confruntăm este o problemă pentru generația noastră, dar și pentru generațiile viitoare. Regatul Unit, împreună cu partenerii din Italia, sunt foarte mândri să găzduiască acest eveniment, care cu siguranță va fi una dintre cele mai mari conferințe”, spune Steven Fisher.

Prezent la eveniment, ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju, a declarat că fenomenul schimbărilor climatice pune în pericol dezvoltarea durabilă a umanității, impunând națiunile să întreprindă acțiuni orientate spre reducerea intensității acestui proces și spre atenuarea consecințelor negative. Potrivit lui, până în 2030, Republica Moldova și-a stabilit ambiția de a reduce necondiționat emisiile de gaze cu efect de seră cu 70%, sub nivelul său din 1990. „Intenționăm să lucrăm cu comunitatea internațională în ceea ce privește atenuarea și adaptarea la schimbările climatice”, a mai spus ministrul.

Conferința Părților, cunoscută sub numele de COP26, reunește anual 197 de țări care sunt semnatare ale CONUSC. De la Acordul de la Paris din 2015, COP-urile anuale au devenit cele mai relevante și reprezentative forumuri climatice, oferind un barometru global al progresului în direcția îndeplinirii obiectivelor Acordului de la Paris: menținerea încălzirii globale cu mult sub două grade Celsius.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.