Chirtoacă, Cobzac și Postolachi despre miza lor vs. miza alegătorilor din Hâncești. Dezbateri IPN

Locuitorii din circumscripția uninominală nr. 38 Hâncești, unde pe 15 martie vor avea loc alegeri parlamentare noi, își doresc un reprezentant în Parlament, care să fie de baștină din acest raion. Și aceasta pentru că fiind băștinaș, cunoaște adevăratele probleme ale localnicilor. O spun candidații, care sunt originari din Hâncești și care au exercitat anterior funcții publice în acest raion. Pe de altă parte, cei care nu sunt din Hâncești, afirmă că o fi acesta un argument, însă până la urmă toți cetățenii se confruntă cu aceleași probleme și au aceleași dorințe de a avea o viață mai bună. Opiniile au fost expuse la dezbaterile publice „Miza candidaților vs. miza alegătorilor”, cu participarea candidaților la funcția de deputat în circumscripția 38 Hâncești, runda a doua, organizate de Agenția de presă IPN.

Grigore Cobzac, candidat independent, susține că decizia a de a candida în aceste alegeri, a reieșit inițial din protest, însă acum este una asumată, chibzuită și susținută de echipa care stă în spatele său. Și speră că este susținută și de alegători. „Nu sunt un începător în domeniul public. Am în spate o experiență de consilier raional, de președinte de raion, de deputat, iar mai nou de consilier orășenesc. Am o experiență care este una, apropo, foarte interesantă. Pe toate acestea le pot pune în serviciul alegătorilor din circumscripție și nu numai. În mare măsură experiența mea este legată de orașul Hâncești și ar fi păcat să nu pun aceste cunoștințe la dispoziția hânceștenilor”, a menționat candidatul. Grigore Cobzac afirmă că este plin de idei și abia așteaptă să-și înceapă activitatea, în cazul în care cetățenii îi vor acorda încrederea.

„Ce voi face dacă voi ajunge de unul singur în Parlament, în calitate de candidat independent? Această întrebare de regulă vine din zona partidelor, care ele înseși au ceva mai mult de zece mandate în Parlament și care, pentru a-și promova proiectele de legi, hotărâri etc., sunt nevoiți să se coalizeze. Or, în acest sens eu am declarat nu o dată că în Republica Moldova în viitorii mulți ani de zile va fi necesară o guvernare de coaliție, unde politicienii, volens nolens, vor trebui să găsească un numitor comun. Experiența mea de parlamentar vine tocmai din timpurile când noi eram în minoritate într-un Parlament corupt, cum a fost cel precedent. Și cunoașteți, am fost deputat al Partidului Liberal Democrat și am rămas în fracțiune până la capăt. Și chiar fiind în minoritate, vocea noastră a fost auzită, iar noi eram o voce care se pronunța regulat împotriva regimului. Și în acest Parlament, credeți-mă, va fi necesar de a demonstra calități de rezistență”, a mai spus Grigore Cobzac.

Anatolie Postolachi, candidatul Partidului Liberal Democrat, afirmă că va munci, așa cum a muncit, alături de locuitorii raionului Hâncești, și în continuare, pentru a căpăta încredere și a obține acest mandat. „Sunt sigur că locuitorii din circumscripția nr. 38 Hâncești își doresc ca viitorul deputat care le va reprezenta interesele în Parlament să fie hânceștian. Un hânceștian care a demonstra în timp caracter, verticalitate și posibilitatea de a discuta și de a auzi problemele oamenilor și, evident, soluțiile”, spune Anatolie Postolachi. Candidatul menționează că a exercitat consecutiv două mandate de primar al localității Buțeni din raionul Hâncești. Ulterior, a activat în calitate de vicepreședinte al raionului Hâncești pe probleme economice, iar din 2009 a fost reprezentant al Guvernului la Hâncești, conducând oficiul teritorial Hâncești al Cancelariei de Stat. El spune că de-a lungul timpului a avut posibilitatea nu o dată să meargă în fiecare localitate, să discute cu oamenii, pentru a identifica soluțiile pe fiecare caz în parte.

Candidatul liberal democrat a menționat că este gata să fie alături de fiecare cetățean din această circumscripție și alături de fiecare primar care va avea nevoie de suport în realizarea obiectivelor. Potrivit lui, nu există o altă forță politică în Republica Moldova decât PLDM, care a demonstrat aspirațiile pro-europene și în acest context un prim pas, care denotă cu fermitate aceste aspirații, este semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, la doar trei ani de la venirea la guvernare. În opinia sa, nu există o altă ieșire din situație pentru Republica Moldova, pentru locuitorii orașului Hâncești și fiecare cetățean în parte din această țara, decât integrarea europeană, care va genera doar beneficii. „De aceea noi ca formațiune politică și eu personal o să fac tot posibilul ca să revenim în forță, iar obiectivele asumate din 2009 până în 2015 să fie duse la bun sfârșit”, a declarat candidatul PLDM.

Dorin Chirtoacă, candidatul Blocului Electoral Unirea, este de părere că, deși prioritatea anului 2020 o reprezintă alegerile prezidențiale, alegerile noi au fost provocate din cauza celui care a câștigat mandatul în această circumscripție în februarie 2019 și a renunțat la acesta. Potrivit lui, fiecare candidat mizează să obțină acest mandat de deputat. „Noi suntem pentru democrație și așa a fost tot timpul. Doar că, vorba ceea, cu o rândunică nu se face primăvara, pentru că un deputat din 101 este o rândunică, nu mai mult. Dar ce am putea face noi fiecare printr-o campanie pozitivă, civilizată, mobilizatoare a cetățenilor, este să aducem primăvara după înghețul în care ne-a băgat Plahotniuc cu forța în ultimii câțiva ani. De fapt, el din 2005 a fost infiltrat, a subminat tot ce înseamnă politicul din Moldova. De asta am stagnat și lucrurile au fost date peste cap și în perioada lui Voronin și în perioada de după, perioada Alianței pentru Integrare Europeană”, susține Dorin Chirtoacă.

Candidatul spune că înțelege argumentele legate de baștină, de Hâncești. Însă, în opinia sa, nu trebuie să aibă loc împărțiri, pentru că până la urmă toți sunt cetățeni ai Republicii Moldova, care merită o viață mai bună. „Îmi doresc cu adevărat ca odată cu aceste alegeri din Hâncești să înceapă primăvara democratică pentru Moldova, să înceapă primăvara renașterii, reîntregirii, primăvara unirii, pentru că noi mergem în special pe acest palier al unirii cu România. Considerăm că aceasta este soluția, pentru că, din păcate, Uniunea Europeană nu ne oferă perspectiva de adera, ci doar perspectiva de a fi vecini, stat asociat – deci, să rămânem cu acest hotar, cu această vamă. Or, noi vrem mai mult, merităm mai mult și așa a fost dintotdeauna și a trebuit să fie din 1989. Dar am pierdut acești 30 de ani. Și din ceea ce am vorbit cu oamenii, numărul celor care vor să rupă această frontieră de la Prut, crește”, a mai spus Dorin Chirtoacă.

La prima rundă de dezbateri, organizată de IPN luni, 17 februarie, au participat Ion Mereuță, candidatul Partidului Democrat, Vitalie Balinschi, candidatul Partidului politic „Șor”, precum și Vladimir Bolea, reprezentantul candidatului Partidului Acțiune și Solidaritate, Olesea Stamate. De asemenea, a fost invitat candidatul Partidului Socialiștilor, Ștefan Gațcan, care a invocat motive profesionale de urgență ce nu i-au permis să participe.

Dezbaterile „Miza candidaților vs. miza alegătorilor”, cu participarea candidaților la funcția de deputat în circumscripția 38 Hâncești, runda a doua, sunt ediția a 126-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

  • Anatolie Postolachi despre alegeri
  •     0
  • Dorin Chirtoaca despre alegeri
  •     0
  • Grigore Cobzac despre alegeri
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE