Înainte de a se aşeza la masa de negocieri cu foştii colegi din Alianţa pentru Integrare Europeană, Partidul Liberal Democrat vrea să vadă dacă Partidul Democrat deja are încredere în liberal-democraţi, după ce cu o zi înainte a votat Guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ „din lipsă de încredere”. În acelaşi timp, această încredere trebuie să fie reciprocă şi ea poate fi probată doar prin acţiuni. Despre aceasta a comunicat deputatul liberal-democrat, Chiril Lucinschi, în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Şansele AIE 4 şi ale Republicii Moldova”, organizată de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.
Chiril Lucinschi a declarat că votul democraţilor de pe 29 octombrie, pentru demiterea Guvernului Streleţ, nu a fost o surpriză şi că liberal-democraţii se aşteptau la aşa ceva mai ales după ce democraţii i-au cerut ex-premierului Valeriu Streleţ să-şi dea singur demisia. Deputatul liberal-democrat a spus că PLDM era gata să discute atunci când s-a afirmat că alianţa trebuie extinsă ca să fie atraşi deputaţii neafiliaţi din grupul lui Iurie Leancă. Însă democraţii au spus că aceasta este posibil numai în cazul când premierul îşi va da demisia.
Cât ţine de apelul democraţilor de a se aşeza din nou la masa de negocieri, Chiril Lucinschi a spus că se întreabă dacă acum democraţii au încredere în PLDM? Însă, a subliniat parlamentarul, pentru a crea o nouă majoritate este nevoie de încredere reciprocă şi această încredere poate fi demonstrată prin acţiuni, iar PLDM deja a propus un plan de acţiuni în acest sens.
Chiril Lucinschi a spus că democraţii parcă ar fi de pe altă planetă atunci când afirmă că justiţia este liberă şi anume ea urmează să ducă la capăt clarificarea situaţiei privind corupţia şi „furtul miliardului” din sistemul bancar. Deputatul a subliniat că, potrivit sondajelor, oamenii au încredere în justiţie în proporţie de 7%, şi i-a îndemnat pe democraţi să nu mai afirme că Centrul Naţional Anticorupţe şi Procuratura Generală activează liber şi independent, deoarece toţi ştiu că funcţiile din conducerea acestor instituţii sunt subordonate politic.
Deputatul liberal-democrat mai spune că acum liberal-democraţii au înţeles că nu mai merg lucrurile cu partajările făcute anterior şi îşi doresc reforme. PLDM insistă că Viorel Chetraru de la CNA şi Corneliu Gurin de la Procuratură trebuie să plece, deoarece nu ei conduc ancheta în ceea ce ţine de delapidările din sistemul bancar ci angajaţi concreţi ai acestor structuri, iar conducătorii instituţiilor nu au făcut reformele necesare. Iar autorităţile urmează să activeze în aşa fel încât încrederea în justiţiei să ajungă la cel puţin 80%. Chiril Lucinschi a afirmat că Guvernul a fost demis anume „pe suspiciuni de corupţie” şi nu pe alte motive pentru ca Valeriu Streleţ să nu poată reveni la conducerea cabinetului de miniştri şi pentru că „cineva doreşte mai multă putere”.
Dezbaterea publică cu tema: „Şansele AIE 4 şi ale Republicii Moldova” este a 43-a ediţie din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Seidel”.