Cetăţenii moldoveni se pot alege cu interdicţie de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse, fără să fie anunţaţi despre acest fapt. Interdicţia se poate aplica pentru diferite încălcări, cum ar fi încălcarea ordinii publice, depăşirea limitei de viteză sau chiar necuplarea centurii de siguranţă. Persoana vizată află despre interdicţia care i-a fost aplicată doar atunci când încearcă să revină în Federaţia Rusă.
Preşedintele Congresului diasporelor moldoveneşti din Rusia, Alexandr Kalinin, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că deseori şoferii camioanelor de mare tonaj din Moldova află că nu mai pot intra pe teritoriul Rusiei pentru au încălcat sistematic regulile circulaţiei rutiere. Interdicţia se aplică chiar dacă şoferii plătesc amenzile impuse de autorităţile ruse.
Alexandr Kalinin a comunicat că motiv de interzicere a accesului pe teritoriul Federaţiei Ruse poate fi şi prezentarea unor acte false la trecerea frontierei, munca ilegală etc.
Serviciul Federal de Migraţie este doar una din cele 11 autorităţi responsabile de evidenţa cetăţenilor străini. Pentru a avea garanţia că nu vor fi opriţi la hotar, cetăţenii trebuie să verifice la toate aceste autorităţi dacă este sau nu emisă interdicţie de acces pe numele lor. Potrivit lui Alexandr Kalinin, anularea interdicţiei se poate solicita prin instanţa de judecată.
Decizia de deportare şi de interdicţie de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse sunt două lucruri diferite. Dacă o persoană este deportată, nu va mai putea reveni în Rusia timp de 5 ani, iar în cazul interdicţiei de intrare perioada de aplicare este de 3-4 ani.
Potrivit datelor furnizate de către Serviciul Federal de Migraţie, peste 550 de mii de moldoveni se află pe teritoriul Federaţiei Ruse, 228 de mii din care riscă să fie sancţionaţi pentru aflare ilegală pe teritoriul statului rus. În anul 2013, din Federaţia Rusă au fost deportaţi 78 de moldoveni.