Chiar și după o ușoară depreciere, leul moldovenesc se menține puternic

Săptămâna trecută leul moldovenesc s-a depreciat ușor față de principalele valutei. Chiar și după o ușoară depreciere de 0,3%, înregistrată în perioada 12-18 iunie, leul este cu 7,8% mai puternic comparativ cu începutul de an, față de principalele 10 valute din țările cu care Moldova are cele mai mari relații comerciale. Constatările aparțin expertului în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, care a analizat mai multe date ale Biroului Național de Statistică, transmite IPN.

„Dacă analizăm toate valutele de referință de pe pagina BNM, putem observa că leul moldovenesc s-a apreciat față de toate din ele, excepție fiind doar două valute – forintul maghiar și lekul albanez. Această apreciere este cauzată de doi factori de bază – scade relativ puternic cererea de valută din partea agenților economici și crește puternic oferta de valută din partea persoanelor fizice”, explică Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui, în valoare anuală, cererea de valută din partea agenților economici s-a redus cu 236 milioane de dolari, de la 3 miliarde în 2022 la 2,8 miliarde în aprilie 2023. Această scădere este determinată atât de ieftinirea prețurilor la resursele energetice, cât și de stagnarea consumului la populație.

„Oferta de valută din partea persoanelor fizice a ajuns la 2,9 miliarde de dolari, cea ce se apropie de recordul absolut înregistrat în 2013. În opinia mea, această ofertă, la rândul ei, este determinată de trei factori. Este vorba despre necesitățile de consum ale populației neacoperite de venituri curente. Prețurile au crescut mai rapid decât veniturile și o parte din consum populația o achită din economiile valutare. Al doilea factor este convertirea înapoi a valutei cauzate de războiul din Ucraina, în primele două luni de la începutul războiului din Ucraina, populația Moldovei a procurat circa 500 milioane de dolari, valută pe care acum treptat o convertește înapoi în lei Moldovenești. Al treilea factor creșterea semnificativă a pseudo-remitențelor”, a notat economistul.

În următoarele luni presiunea de pe piața valutară va fi îndreptată spre aprecierea leului moldovenesc și doar intervenția BNM va stopa din această tendință de apreciere, estimează expertul. „Un leu puternic este benefic pentru populație, deoarece înseamnă prețuri mai mici la mărfurile de import și o inflație mai mică. Însă un leu puternic afectează enorm economia autohtonă și scade din competitivitatea produselor locale. În condiția unui inflații în scădere, BNM trebuie să asigure o ușoară depreciere a leului, fapt ce va ajuta economia locală și nu va afecta negativ populația”, menționează Veaceslav Ioniță.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.