Cum au protestat la Comrat împotriva „LGBT și sodomiei” susținătorii lui Șor

La Comrat, pe 21 septembrie, a avut loc un miting organizat de Mihail Vlah, consilierul bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul. La miting au participat susținătorii consilierului și zeci de locuitori ai Comratului. Sub pretextul luptei împotriva „persecuțiilor” ortodoxe, aceștia au desfășurat agitație politică în favoarea oligarhului fugar Ilan Șor, împotriva președintei Maia Sandu și a integrării europene.

Mitingul a început cu un concert la care au evoluat artiști din autonomia găgăuză și din regiunea transnistreană. Cei din urmă au îndemnat la „pace și bunătate pe pământ”.



La semnalul lui Vlah, în biserica lângă care avea loc mitingul, a sunat clopotul, iar protestatarii au început să-și facă cruce și să vorbească despre „persecuții împotriva ortodoxiei”.

Vlah a declarat că partidul de guvernare „Acțiune și Solidaritate” (PAS) ar vrea, chipurile, să „subordoneze Mitropolia Moldovei celei a Basarabiei”. Activistul Ivan Cîlcic a comparat Găgăuzia cu Hristos și Fecioara Maria și că nume „datorită credinței Găgăuzia va prospera”.

Un alt activist, din Vulcănești – Fedor Terzi, a îndemnat la persecuții împotriva preoților care ies din Mitropolia Moldovei, care este subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse (BORu).

„Preoților, dacă sunteți pentru Biserica Ortodoxă Română: geamantanul, gara, București!” — a declarat Terzi. El a avertizat că dacă în autonomie vor apărea „preoți corupți”, li se va oferi pământ pentru a-și construi biserica „de la zero”.



Participant activ la mitinguri și susținător al fugarului Șor, Ivan Bessarab, a îndemnat moldovenii și găgăuzii să „apere creștinismul”. Anterior, activisul a lansat amenințări la adresa jurnalistului local Mihail Sirkeli pentru un podcast în care a menționat-o pe bașcana Evghenia Guțul.

Adjunctul bașcanului, Ilia Uzun, i-a numit pe reprezentanții autorităților din Chișinău „necredincioși”, care „propagă LGBT, homosexualitatea și sodomia”.

La finalul mitingului, Uzun a vorbit despre ceea ce fac Șor și echipa lui Guțul pentru Găgăuzia, dând ca exemple construcția unui parc de distracții și „compensațiile” din Rusia pentru pensionarii și angajații din sectorul public găgăuzi. El a criticat-o pe președinta Maia Sandu pentru că, în opinia sa, nu și-a respectat promisiunile legate de restituirea competențelor Găgăuziei.

  • Protestele din Găgăuzia au loc pe fondul eforturilor deputaților din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Bogdan Țîrdea și Vladimir Odnostalco, de a convinge publicul din Rusia că Chișinăul „intenționează să interzică BORu, la fel ca Ucraina”.
     
  • Săptămâna trecută, în presa rusă au apărut știri cu titluri similare. Materialele se bazau pe comentariile celor doi deputați pentru ziarul pro-Kremlin „Izvestia”.
     
  • La sfârșitul lunii august, într-un interviu televizat, deputatul din partidul de guvernare Vasile Șoimaru a declarat că „va veni momentul când și Moldova, ca și Ucraina, se va dezice de Mitropolia Moldovei care de fapt e a Rusiei”.
     
  • PAS a declarat că nu pregătește niciun proiect de lege sau inițiative care să lichideze Mitropolia Moldovei. Președinta Maia Sandu a spus că autoritățile „sprijină ambele mitropolii și buna înțelegere între credincioși”.


Autor: Elena Celac

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.