Chemarea la boicotarea referendumului constituie o încălcare a drepturilor alegătorilor
Unele partide politice încalcă grav drepturile alegătorilor, mai ales a celor care locuiesc în zona rurală, sunt mai puţin informaţi şi sunt obişnuiţi să se supună funcţionarilor, a declarat preşedinta Academiei Europene a Societăţii Civile Renata Verejanu, în cadrul unei conferinţe de presă, citată de Info-Prim Neo.
Potrivit ei, Partidul comuniştilor are şi a avut o mare influenţă asupra alegătorilor, iar chemarea să boicoteze referendumul este o încălcare a drepturilor acestora.
În acelaşi context Renata Verejanu a apreciat chemarea Consiliului municipal Bălţi şi a Adunării Naţionale a Găgăuziei de a boicota referendumul. Ea tratează poziţia respectivă drept folosire abuzivă a resurselor administrative.
,,Consilierii sau primarul, sau orice alt funcţionar au obligaţia să rezolve problemele alegătorilor, inclusiv să asigure buna desfăşurare a scrutinelor, şi nicidecum nu sunt în drept să le impună acestora un anumit comportament la referendum”, a declarat Renata Verejanu.
„Dacă aceşti oameni şi-ar fi exprimat opinia în calitate de persoană fizică, era vorba despre un drept pe care îl au personal, iar dacă o fac din postura pe care o deţin, aceasta denotă folosirea resurselor administrative şi, prin urmare, încălcarea drepturilor alegătorilor”, a subliniat preşedinta Academiei Europene a Societăţii Civile.
Organizaţia neguvernamentală Academia Europeană a Societăţii Civile cheamă populaţia să ăparticipe la referendum şi să-şi expună părerea asupra problemei abordate. Conform unui sondaj realizat de Academia Europeană a Societăţii Civile pe un eşantion de 1011 persoane din întreg teritoriul Republicii Moldova, 67% dintre respondenţi doresc alegerea directă a şefului statului, iar 49% au declarat că vor merge la referendum.