Cheltuielile pentru efectuarea actelor de executare a hotărârilor judecătoreşti vor fi avansate de către creditor
Cheltuielile pentru executarea hotărârilor judecătoreşti vor fi avansate de către creditor (persoana care are de beneficiat în urma executării). Creditorul va fi în drept să pretindă ulterior restituirea sumelor de la debitor. Parlamentul a adoptat joi, 2 octombrie, în prima lectură modificări în acest sens la Codul de executare, transmite Info-Prim Neo.
Cheltuielile se referă la transportarea, păstrarea şi vânzarea bunurilor, remunerarea specialiştilor, deplasarea executorului judecătoresc, publicarea anunţurilor, aducerea forţată a debitorului, organizarea licitaţiilor. Cuantumul acestora urmează să fie stabilit de Guvern.
Viceministrul justiţiei, Nicolae Eşanu, a declarat că la moment nu există mijloace financiare prevăzute pentru realizarea actelor de executare. Acesta este motivul pentru care cele mai multe dintre cazurile de neexecutare sau executare cu întârzierea a hotărârilor judecătoreşti.
Creditorul va trebui ă avanseze cheltuielile pentru executare în termenul stabilit de executorul judecătoresc. În caz contrar, acesta va amâna executarea. Dacă în termen de 3 luni creditorul nu va avansa cheltuielile, documentul va fi remis acestuia fără executare.
Mai mulţi deputaţi din opoziţie au opinat că noile prevederi transferă costurile pentru executare de pe umerii statului pe umerii persoanelor fizice şi juridice. În opinia lor, acesta nu va duce, însă, la îmbunătăţirea procesului de executare. Viceministrul justiţiei a replicat că în toate statele europene creditorul-urmăritorul este persoana care suportă în prealabil cheltuielile pentru actele procedurale de executare silită, care sunt încasate ulterior de la debitor.
Proiectul de lege pentru modificarea Codului de executare a fost înaintat cu titlu de iniţiativă legislativă de către preşedintele R. Moldova şi urmează a fi adoptat în lectura a doua.