Cheltuielile aparatului de stat sunt excesive, președinte CUB

Reprezentanții Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare susțin că bugetul pentru anul 2024 ilustrează o gravă problemă pentru sistemul bugetar și pentru așteptările cetățenilor. În primul rând, cheltuielile aparatului de stat sunt excesive. Și, prin comparație cu anul 2021, costurile au crescut de 200-300 de ori sub formă de salarizare pentru angajații ministerelor existente.

„Numărul de unități a crescut 39% în Cancelaria de Stat, cu 82% a crescut numărul de unități în cele trei ministere separate din fostul Minister al Economiei și Infrastructurii, cu un efectiv de 284 de unități față de vechiul Minister cu doar 156. Cu 79% a crescut numărul unităților din fostul Minister al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale divizat astăzi în două ministere. Această creștere exorbitantă a cheltuielilor pentru aparatul de stat trebuie de oprit. De ce? Pentru că noi nu ne putem permite o asemenea investiție care încă nu și-a probat oportunitatea. Ea este necorespunzătoare veniturilor generate de economie”, a declarat președintele CUB, Igor Munteanu, într-o conferință de presă la IPN.

„Ar trebui să punem în discuție agențiile și organizațiile care apar ca niște fluturi de noapte, un fel de organizații clientelă pentru actualul partid aflat la guvernare. Și mă refer, evident, la „Patriot”. Agenția „Patriot” va cheltui 20 de milioane. Parcă nu e atât de mult în comparație cu alte cheltuieli care se vor face, dar oricum sunt niște bani care nu sunt justificați de veniturile tot mai mici din economie. Deși inițial se spunea că acest „Patriot” va fi finanțat din surse externe, până la urmă îl vedem inclus și incorporat în bugetul pentru anul 2024”, a mai menționat liderul formațiunii.

Potrivit lui, nu este clar deloc de ce ar trebui să gestioneze Cancelaria de Stat un Fond de rezervă și de intervenție de 400 de milioane de lei, în condițiile unui buget auster. Or, asemenea găselnițe, în opinia sa, de obicei în procesul bugetar nu fac altceva decât să camufleze intenția guvernelor de a le folosi la propria discreție mai târziu.

Președintele CUB a mai spus că nu este clar de ce fondul de amalgamare voluntară pentru 2024 a fost prevăzut în mărime de 150 de milioane. În opinia sa, alocarea unui asemenea buget este absolut pripită. „Primarii, consiliile locale abia și-au primit mandatele. Unii încă nu au fost confirmați în funcție. Cum credeți dumneavoastră că vor porni un proces de amalgamare în 2024 în condițiile în care abia și-au potrivit fotoliile, în care abia vor intra în exercițiul funcției. Nu are nicio logică. Dar este clar că amalgamarea va dura în timp, iar acești bani ar fi trebuit mai degrabă să meargă la niște nevoi urgente”, a declarat Igor Munteanu.

Potrivit lui, bugetul anului 2024 este un buget de avarie, orientat spre trecut. „Noi credem că cheltuielile pentru administrația de stat trebuie să fie mult mai mici. Optam pentru orientarea și investirea banilor în dezvoltare, în creșterea economică, în dezvoltarea potențialului de creativitatea și inovație, dar mai puțin în birocrația de stat care încă trebuie să-și dovedească eficiența și să-și optimizeze costurile”, a mai spus liderul CUB.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.