CHDOM reclamă un şir de încălcări la desfăşurarea referendumului din Transnistria
Reprezentanţii Comitetului Helsinki pentru Apărarea Drepturilor Omului din Moldova (CHDOM) au depistat mai multe încălcări şi abateri la desfăşurarea referendumului care s-a desfăşurat duminică, 17 septembrie, în raioanele din stânga Nistrului.
Potrivit unui comunicat al CHDOM, echipa mobilă de observatori a Comitetului nu a fost admisă în stânga Nistrului, iar observatorii locali ai CHDOM şi cei care au reuşit să ajungă la faţa locului au comunicat că activitatea electoratului este esenţial mai joasă decât în timpul alegerilor locale.
Grupuri de „activişti” umblau prin casele oamenilor, în special în Tiraspol şi Bender, cerând acestora socoteală de ce nu s-au prezentat la referendum şi ameninţându-i că după referendum vor fi obligaţi să-şi caute refugiu în România. La unele secţii de votare, agenţi în uniforme de miliţie şi civil obligau observatorii din afara secţiilor de votare să stea la distanţe mai mari de 200-250 metri. În incinta secţiilor de votare se aflau atât miliţieni, cât şi agenţi ai pretinsului „mgb” de la Tiraspol, care, conform comunicărilor unor membri ai comisiilor electorale, decid totul, la secţiile de vot, inclusiv procentul alegătorilor care au participat la votare.
Din spusele unui colaborator de rang înalt de la mgb, care lucrează îndeaproape cu grupurile de polittehnologi veniţi din Federaţia Rusă, rezultatele aşa-numitului referendum erau deja bine conturate încă de sâmbătă, iar duminică urmau să fie făcute unele modificări neesenţiale. Din spusele acestuia, în localităţile unde sunt mai mulţi „observatori străini” (Tiraspol, Bender, Râbniţa) va fi prezentat un procent mai mic de participare, însă mai mare în favoarea aderării Transnistriei la Federaţia Rusă. În raioanele cu populaţie preponderent vorbitoare de limbă moldovenească va fi arătat un activism mai înalt al alegătorilor, lăsând până la 5-6 procente de voturi exprimate pentru unificarea cu R. Moldova. Listele de vot au fost „curăţite”, excluzând din ele nume care anterior au boicotat asemenea farse electorale, chiar dacă aceştia s-au năsut şi au locuit permanent în localităţile din stânga Nistrului, se mai spune în comunicatul CHDOM.
Participanţii la referendum urmau să răspundă la 2 întrebări: „susţineţi cursul de independenţă a Transnistriei, urmată de unirea cu Rusia” şi „Consideraţi posibilă renunţarea la independenţa Transnistriei şi includerea ei în componenţa R. Moldova”. Potrivit rezultatelor exit-poll-ului, circa 95% au votat pentru independenţă şi unirea cu Rusia. Chişinăul, organizaţiile internaţionale şi statele occidentale au declarat că nu vor recunoaşte rezultatele referendumului.