CE/UE prezintă rezultatele intermediare ale proiectelor derulate în Moldova

Sute de instruiri pentru lucrătorii din domeniul justiţiei, domeniul electoral şi apărării drepturilor omului, dar şi consolidarea cadrului legal, precum şi alinierea acestuia la standardele europene – sunt rezultate intermediare ale proiectelor implementate de Consiliul Europei şi finanţate de Uniunea Europeană în Republica Moldova. Proiectele sunt implementate în Cadrul de cooperare programatică (PCF) 2015-2017 pentru ţările Parteneriatului Estic, transmite IPN.

Rezultatele au fost prezentate marţi, 18 octombrie, la Chişinău. Jose-Luis Herrero, şeful Oficiului Consiliului Europei la Chişinău, a remarcat că, pe lângă evaluarea implementării proiectelor, se doreşte şi stabilirea unor priorităţi pentru ultimul an de implementare. Cadrul de cooperare programatică include statele Parteneriatului Estic, acestea putând dezvolta proiecte regionale, dar şi naţionale.

Cele patru proiecte naţionale desfăşurate în Moldova sunt: Sprijinirea eforturilor naţionale de prevenire şi combatere a discriminării (457 de mii de euro); Consolidarea eficienţei sistemului judiciar (1,4 milioane de euro); Consolidarea respectării drepturilor omului în procesul de implementare a agendei digitale (400 de mii de euro); Cooperarea privind aspectele electorale (195 de mii de euro).

Aneil Singh, şeful Secţiei operaţiuni a Delegaţiei UE în Moldova, a specificat că proiectele implementate sunt finanţate în proporţie de 90% de către UE. În funcţie de interesul beneficiarilor, este examinată posibilitatea de a acorda o asistenţă financiară substanţială şi pentru finanţarea proiectelor până în anul 2020.

Serghei Mihov, coordonator naţional pentru Cadrul de Cooperare Programatică, a specificat că acesta constituie o platformă de cooperare regională foarte bună. Proiectele implementate deja au rezultate palpabile, Serghei Mihov menţionând importanţa instruirilor pentru judecători şi procurori, asistenţa şi expertiza juridică în procesul de elaborare a legislaţiei etc.

Arkadi Sytine, şef de direcţie şi coordonator pentru Cadrul de cooperare programatică, a specificat că, pe lângă cele patru proiecte naţionale, Republica Moldova participă şi în cadrul a 14 proiecte regionale, de unde beneficiază de o asistenţă de circa 2 milione de euro. Numai în anul curent au fost desfăşurate circa 600 de activităţi la nivel regional, peste 50 dintre acestea exclusiv pentru Republica Moldova. În cadrul activităţilor au fost implicaţi peste 1100 de participanţi din Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.