Cetățenii trebuie să cunoască criteriile discriminării și cum pot fi apărare drepturile încălcate ale persoanelor supuse discriminării. Persoanele discriminate pe criteriul de boală (HIV SIDA), etnice, gen, religie, dezabilități, apartenență sexuală, vârstă sunt grupul țintă al proiectului social „Diversitatea și șansele egale”, implementat de Asociația obștească „Ab initio – pentru o societate prosperă”.
„Proiectul are menirea să consolideze mecanismele anti discriminare din Moldova prin implicarea societății civile”, a menționat Simion Polișciuc, manager de proiect, în cadrul unei conferințe de presă la IPN. Proiectul este prevăzut pentru o perioadă de un an, începând cu luna mai 2021. „Scopul și obiectivele proiectului sunt facilitarea accesului victimelor discriminării la asistență juridică pentru revendicarea drepturilor lezate și creșterea gradului de conștientizare a societății civile față de fenomenul discriminării”, a menționat Simion Polișciuc.
Proiectul prevede acțiuni orientate spre conlucrarea cu administrația publică locală, ONG-urile de profil și alte instituții prin schimbul de informație – organizarea unor seminare de informare și conștientizare în vederea facilitării și identificării persoanelor supuse discriminării și acordarea suportului juridic pentru revendicarea drepturilor încălcate. Autorii proiectului mizează pe o conlucrare eficientă cu administrația publică locală, inclusiv serviciile de asistență socială, poliția, societatea civilă, inclusiv ONG-urile de profil și juriștii și parajuriștii care interacționează cu persoanele vulnerabile, discriminate pe criteriile enunțate.
În cadrul proiectului se prevede informarea populației despre fenomenul discriminării prin consultanță juridică, documentarea cazurilor de discriminare și de împuternicire a victimelor discriminării de a-și revendica drepturile cu sesizarea Consiliului pentru prevenirea și combaterea discriminării.
Proiectul se realizează cu suportul Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, în colaborare cu Fundația Est-Europeană și Centru Parteneriat pentru Dezvoltare, finanțat de Uniune Europeană și cofinanțat de Suedia în cadrul programului de granturi. Proiectul prezentat în cadrul conferinței de presă este parte a unui proiect mai amplu, cu genericul „Advocacy – pentru o protecție mai bună împotriva discriminării”.