Cetățenii străini nu vor putea cumpăra terenuri agricole sau din fondul forestier

Terenurile cu destinație agricolă, dar și cele din fondul forestier vor putea fi cumpărate și vândute doar de către cetățenii Republicii Moldova. Persoanele străine, în cazul în care vor deveni proprietari prin moștenire, vor fi obligați să le vândă în termen de un an. Aceste prevederi au fost incluse în noul Cod Funciar, aprobat de Guvern, transmite IPN.

Dreptul asupra terenului va fi înregistrat în Registrul Bunurilor Imobile. Noul Cod Funciar include și o nouă clasificare a terenurilor în funcție de destinația acestora. Astfel, terenurile se clasifică în: terenuri cu destinație agricolă, cu destinație specială, terenuri din fondul forestier, din fondului apelor, terenuri pentru construcţii și amenajări și terenuri destinate ocrotirii naturii și de valoare istorico-culturală. Controlul asupra utilizării și protecției terenurilor publice și private va fi preluat de autoritățile publice locale.

Pentru soluționarea problemelor terenurilor nelucrate sau abandonate, noul Cod Funciar prevede posibilitatea de transmitere a acestora în arendă autorităților publice locale pe un termen de minimum cinci ani. Dacă un teren agricol nu este prelucrat mai mult de doi ani, primăria va deschide un cont special unde va transfera 70% din plata arendei proprietarului, celelalte 30% vor rămâne pentru cheltuielile administrative.

O altă noutate a Codului ține de folosirea sistemului informațional automatizat pentru păstrarea datelor despre terenuri. Informația în cadrul sistemului va fi actualizată în termen de 30 de zile de la luarea deciziei privind schimbarea destinației terenului sau modului de folosință a acestuia. În prezent, informațiile sunt colectate de APL pe suport de hârtie, iar anual acestea sunt prezentate Agenției Relații Funciare și Cadastru.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.