Cetăţenii români, inclusiv cei din R. Moldova, aleg astăzi preşedintele României
Românii din întreaga lume sunt chemaţi duminică, 22 noiembrie, la vot pentru a alege preşedintele României şi pentru a participa la referendumul naţional cu privire la trecerea la un parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, transmite Info-Prim Neo.
Secţiile de votare de pe teritoriul României, dar şi cele 294 din afara ţării, vor fi deschise de la ora 7.00 până la 21.00. În R. Moldova pentru posesorii cetăţeniei române au fost deschise 13 secţii de votare – 4 în incinta ambasadei şi consulatului la Chişinău şi altele 9 în localităţile Cahul, Giurgiuleşti, Căuşeni, Nisporeni, Orhei, Anenii Noi, Ungheni, Bălţi şi Soroca.
Pentru a participa la vot, cetăţenii au nevoie de acte valabile. Ei vor putea vota cu buletinul de indentitate, paşaportul simplu, de serviciu sau diplomatic. Legislaţia română în vigoare prevede că poate vota orice cetăţean român aflat în străinătate (care are domiciliul sau reşedinţa în străinătate, sau care se află ocazional în străinătate). Astfel, pot vota şi turiştii.
La intarea în secţie, cetăţenii cu drept de vot vor primi o declaraţie, pe care, îndeplinind-o, vor fi obligaţi să nu mai participe la vot la o altă secţie. Cetăţenii care îşi vor exprima opţiunea şi la referendum vor trebui să răspundă la doua întrebări: dacă sunt de acord cu transformarea parlamentului României din unul bicameral în unul unicameral şi dacă sunt de acord cu reducerea numărului de parlamentari de la 471 la 300 persoane. Cetăţenii, odată intraţi în secţia de vot, nu mai pot reveni pentru a doua oară.
Pentru scrutinul din 2009 numărul secţiilor de votare peste hotrare a fost dublat. Dacă în 2004 peste hotarele României au fost decshise doar 142, atunci în prezent vor fi deschise 294 secţii de vot. La scrutinele anterioare din România cetăţenii români din R. Moldova puteau vota doar la secţiile deschise în Chişinău.
Bătălia pentru fotoliul de preşedinte al României se dă între 12 candidaţi: Traian Băsescu, preşedintele României în perioada 2004-2009, candidatul Partidului Democrat-Liberal; Crin Antonescu, preşedintele Partidului Naţional Liberal, deputat; Mircea Geoană, preşedintele Senatului, liderul Partidului Social-Democrat; Sorin Oprescu, candidat independent, primarul municipiului Bucureşti; Gigi Becali, europarlamentar, preşedintele Partidului Noua Generaţie-Creştin Democrat; Corneliu Vadim Tudor, europarlamentar, preşedintele Partidului România Mare; Ovidiu Iane, preşedintele Partidului Ecologist; Constantin Ninel Potircă, candidat independent; Constantin Rotaru, preşedintele Partidului Alianţa Socialistă; Remus Cernea, preşedintele executiv al Partidului Verde; Gh. Eduard Manole, candidat independent, fondator al Partidului Demnităţii Naţionale şi Hunor Kelemen, deputat, preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România.
Al doilea tur de scrutin prezindenţial în România este preconizat pentru 6 decembrie.