Cetăţenii pot sesiza despre cazuri de depăşire a adaosului comercial la produsele social importante apelând noua linie fierbinte lansată de CCCEC
Centrul de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) a lansat vineri, 13 iunie, o linie telefonică fierbinte la care fiecare cetăţean va putea informa despre cazurile de depăşire de către comercianţi a adaosului comercial limitat la produsele social importante, transmite Info-Prim Neo.
Numărul de telefon este: 257 257 şi poate fi apelat 24 de ore din 24.
Directorul CCCEC, Sergiu Puşcuţă, a declarat că în urma celor 219 de controale efectuate în data de 12 iunie la unităţile comerciale unde se vinde zahăr, în 53 de cazuri s-au depistat încălcări privind stabilirea adaosulului comercial. Potrivit legislaţiei, acesta nu trebuie să depăşească 20 % în cazul zahărului. Au fost aplicate amenzi de circa 100 mii lei.
Referindu-se la cele trei raioane unde, potrivit Guvernului, preţul la zahăr încă depăşeşte limita admisă de lege, directorul CCCEC a spus că în urma controalelor efectuate de echipele mobile s-a depistat că în Făleşti şi Ungheni preţul zahărului s-a stabilizat variind între 10,68 şi 12,50 lei per kg. În Călăraşi, un kg de zahăr costă 13 lei, ceea ce constituie o depăşire a limitei, drept pentru care vor fi aplicate amenzi.
Puşcuţă a mai declarat că intenţionează să propună Guvernului modificarea Codului cu privire la contravenţiile administrative în vederea dublării amenzii pentru nerespectarea adaosului reglementat la produsele social importante. De asemenea, se propune suspendarea autorizaţiilor de comerţ pe o perioadă de până la 6 luni pentru agenţii economici care comit încălcări repetat.
Sergiu Puşcuţă a evitat să spună dacă se va ieftini şi uleiul, făina şi orezul, care la fel au înregistrat în ultima vreme creşteri semnificative de preţ. A comunicat doar că la moment se verifică justificarea acestor majorări la nivel de producători şi importatori.
La pâine adaosul comercial pe tot lanţul valoric începând de la producător constituie 8% , la medicamente – 40%, iar la restul produselor de importanţă socială – 20%: produse lactate, zahăr, ulei, materiale de construcţie, detergenţi etc.