Cetăţenii pot să aibă mai multe aşteptări de la guvernare, ministru
Cetăţenii moldoveni au dreptul să aibă aşteptări mai mari de la guvernare. Probabil, oamenii cred că Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) au luat o ţară înfloritoare, cu mari realizări şi acum le risipeşte, dar în realitate, când AIE a venit la guvernare Moldova avea o gaură enormă în buget, lăsată de fosta guvernare. Oamenii, însă, au dreptul la mai multe aşteptări şi la un trai decent. O declaraţie în acest sens a făcut ministrul mediului, Gheorghe Şalaru, în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Alianţa este constituită din aliaţi şi echipa guvernamentală din co-echiperi? Cultura relaţiilor politice la guvernare: manifestări, mize şi efecte” organizate de Info-Prim Neo.
„Oamenii noştri cred că noi am luat o ţară înfloritoare, cu mari realizări şi AIE de-abia menţine aceste realizări, dar noi am luat o ţară cu o gaură în buget extraordinară. S-a depus un mare efort pentru a scoate această ţară din criză. Desigur că nu acoperim aşteptările nimănui şi oamenii au dreptul la mai multe aşteptări, au dreptul la un trai decent”, a subliniat ministrul Şalaru.
Oficialul a remarcat că cele 42 de legi adoptate prevăzute în Planul de Acţiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană sunt îndreptate anume spre îmbunătăţirea nivelului de trai a moldovenilor. În acelaşi timp, făcând referinţă la ultima lege, cea cu privire la asigurarea egalităţii, ministrul a întrebat de ce la nivelul societăţii s-a vorbit mult despre homosexuali şi nu s-a vorbit aproape nimic despre copii cu dizabilităţi sau alte categorii defavorizate.
„Care este egalitatea de şanse pentru ei? Nu prea am discutat la această temă, nu prea i-am văzut pe reprezentanţii Mitropoliei Moldovei să fie alături de aceşti copii, de familiile social vulnerabile. Poate că aşteptările noastre şi cultura politică, de ce nu, şi cea religioasă, trebuie să fie altele, trebuie să ne învăţăm să fim făuritori ai culturii politice şi nu doar consumatori”, a subliniat ministrul.
Gheorghe Şalaru a menţionat că moldovenii vor să consume valori democratice şi o guvernare bună, dar şi cetăţenii trebuie să înţeleagă că e necesar să fie şi producători ai acestor valori şi ai unei guvernări bune. Oficialul consideră că trebuie împreună, şi partidele de la guvernare, şi opoziţia, şi cetăţenii, şi mass-media să treacă din ipostaza de consumatori în cea de producători de valori.
Dezbaterile publice fac parte din proiectul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susţinut de Fundaţia germană Hanns Seidel. Participanţii la dezbateri, membri ai Guvernului, Parlamentului şi ai societăţii civile, au apreciat evenimentul şi au menţionat că societatea are nevoie de astfel de consultări, pentru a înţelege mai bine actul guvernării şi importanţa implicării directe în el.