Cetăţenii nu au mare încredere în organizarea unor alegeri libere şi corecte, TI Moldova

Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat în ultimii ani progrese în consolidarea independenţei financiare şi sporirea capacităţilor de instruire a funcţionarilor electorali. Totuşi, cota de încredere a cetăţenilor în organizarea unor alegeri libere şi corecte este joasă. La această concluzie au ajuns experţii Transparency International (TI) Moldova, care au evaluat mai multe instituţii ale Sistemului Naţionale de Integritate în cadrul unui proiect desfăşurat în 5 ţări ale Parteneriatului Estic.

Expertul TI, Mariana Kalughin, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că autorităţile nu au capacitatea de a organiza alegeri corecte, dar nici de a preveni eventuale fraude electorale. Membrii CEC sunt numiţi de Parlament conform criteriului proporţionalităţii partidelor politice, ceea ce face ca instituţia să fie una politizată. „Propunem să fie adoptat un cadrul legal care să prevadă ca membrii CEC să fie numiţi în urma unui concurs. Totodată, membrii Comisiei Electorale trebuie instruiţi pe subiecte anticorupţie”, a spus Mariana Kalughin.

Expertul a precizat că problemele Comisiei Electorale Centrale ţin de capacitatea slabă de a preveni fraudele electorale, dar şi dotarea tehnico-materială insuficientă a birourilor electorale din teritoriu. Normele ce ţin de conduita şi integritatea membrilor CEC sunt lacunare, iar mecanismele de asigurare a integrităţii membrilor CEC – insuficiente.

În acest context, Transparency Internaţional Moldova a venit cu un şir de propuneri, printre care desemnarea membrilor CEC în baza unui concurs transparent şi eficientizarea mecanismului de raportare a CEC către Parlament. O altă propunere ţine de elaborarea şi aplicarea unui mecanism care să asigure integritatea membrilor CEC . Este sugerată şi modificarea cadrului legal pentru a spori operativitatea examinării încălcărilor legislaţiei electorale, în special în perioada preelectorală şi electorală.

Transparency International Moldova a evaluat instituţiile Sistemului Naţional de Integritate în cadrul proiectului „National Integrity System Assessments in European Neighbourhood East Region”, susţinut de către Comisia Europeană.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.