Deputata Partidului „Șor”, Violeta Ivanov, susține că, în cadrul vizitei la Kiev, preşedintele Maia Sandu a dat dovada de lipsă totală de viziune asupra posibilei catastrofe ecologice în urma căreia cetăţenii Republicii Moldova, dar şi ai Ucrainei, pot să rămână fără principala sursă de alimentare cu apă, transmite IPN.
Într-un briefing de presă, Violeta Ivanov a comentat intenția anunțată la Kiev de Maia Sandu, de a solicita Uniunii Europene să evalueze impactul centralei hidroelectrice de la Novodnistrovsk. Parlamentara spune că este o acţiune inutilă. În conformitate cu tratatele internaţionale semnate şi ratificate de ambele părţi, Ucraina era obligată să facă evaluarea încă la etapa iniţierii construcţiei hidrocentralei.
Violeta Ivanov a subliniat că preşedintele a avut ocazia la Kiev să abordeze direct problema, dar a dat dovadă de superficialitate. „În vederea neadmiterii agravării situaţiei pe râul Nistru, solicit în regim de urgenţă întreprinderea următoarelor măsuri concrete: preşedintele Republicii Moldova să solicite omologului ucrainean să-şi onoreze angajamente asumate cu privire la evaluarea impactului asupra mediului înconjurător şi să transmită Republicii Moldova documentaţia privind evaluarea impactului asupra mediului ca urmare a construcţiei de extindere a complexului hidroenergetic nistrean cu încă trei turbine; preşedintele Republicii Moldova să solicite omologului său stoparea imediată a oricăror lucrări de extindere a complexului hidroenergetic nistrean, întrucât aceasta reprezintă o ameninţare gravă pentru securitatea alimentară a ţării, pentru aprovizionarea populaţiei Republicii Moldova cu apă potabila şi o ameninţare reală pentru sectorul agricol al Republicii Moldova”, a punctat parlamentara.
De asemenea, deputata solicită Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene să includă protecția râului Nistru şi utilizarea durabilă a resurselor de apă ca obiectiv prioritar în proiectul Agendei de asociere cu UE, pentru anii 2021-2027. Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului i se cere să solicite neîntârziat respectarea de către partea ucraineană a regimul hidrologic nistrean, în conformitate cu normativele de mediu stabilite în acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi cel al Ucrainei.
Preşedinţia nu a comentat deocamdată acuzaţiile Partidului „Șor”. Pentru astăzi, 20 ianuarie, Maia Sandu are planificată o conferinţă de presă dedicată rezultatelor vizitei oficiale la Bruxelles.