Cetățean român, acuzat de trădare și diplomat rus, expulzat

Un diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București a fost declarat, vineri, persona non grata pe teritoriul României, relatează IPN cu referință la Ministerul român al Afacerilor Externe.

Potrivit MAE de la București, motivul deciziei luate de autoritățile române este că acesta ar fi desfășurat activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice.

"Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 24 mai 2024, în cursul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Afacerilor Externe Luminița Odobescu, a însărcinatului cu afaceri a.i. al Federației Ruse la București", precizează sursa citată.

În conexiune cu știrea despre persoana non-grata, presa din România scrie că un cetățean român a fost arestat preventiv, el fiind acuzat de procurorii DIICOT de infracțiunea de trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de la București imagini cu obiective militare românești sau aparținând NATO amplasate lângă Tulcea, dar și imagini cu un convoi militar care se deplasa spre Ucraina.

Portalul instanțelor confirmă că în dosar este vizat ploieșteanul Piscan Alexandru Dorin, care anunța în urmă cu două luni, pe pagina sa de Facebook, că dorește să candideze la alegerile locale, pentru primăria municipiului în calitate de independent, dar nu figurează pe lista candidaților.

"Din probatoriul administrat în cauză a reieșit că, începând cu anul 2022, acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare românești sau aparținând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informații cu caracter militar și efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București. În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă", a anunțat DIICOT, printr-un comunicat de presă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.