Cercetătorii din Moldova și România vor colabora în programul Orizont Europa 2027

Cercetătorii din Republica Moldova sunt îndemnați să aplice la programul Orizont Europa 2027, astfel încât să poată implementa proiecte de inovare și cercetare în colaborare cu oamenii de știință din România. Anunțul a fost făcut în cadrul evenimentului cu genericul: „Noi perspective de colaborare România-Republica Moldova în domeniul cercetării”, transmite IPN.

Ministrul educației și cercetării, Anatolie Topală, a declarat că este esențial să fie consolidată colaborarea dintre echipele de pe ambele maluri ale Prutului. Printre obiectivele menționate se numără mobilitatea cercetătorilor din cele două țări, realizarea proiectelor de cercetare și dezvoltare comune, formarea tinerelor generații de cercetători și identificarea complementarității între infrastructurile de cercetare existente în România și Republica Moldova.

Anatolie Topală susține că o parte dintre proiectele depuse deja de către cercetătorii din Republica Moldova au și fost aprobate. „Astăzi prezentăm proiectul pentru știință și inovare, care va facilita o eficientizare a proiectelor de cercetare. Ne dorim să asigurăm o sursă de finanțare pentru cercetare. România întotdeauna ne-a susținut, în special în domeniul educației și cercetării. Acum dăm un nou impuls prin semnarea unor acte. Acest proiect are o componentă dedicată colaborării României cu Republica Moldova. Eu mă bucur că în acest moment avem o rată destul de bună de aplicare la programul Orizont Europa, de 31%, au fost depuse peste 100 de proiecte de către cercetătorii din Moldova, 93 de proiecte au fost considerate eligibile și 26 au fost deja confirmate și au o contribuție din partea UE de peste 3 milioane de euro”, a declarat ministrul.

Anatolie Topală a mai adăugat că autoritățile depun eforturi în vederea încurajării instituțiilor de cercetare și a oamenilor care activează în ele să își continue activitatea. În acest sens la începutul acestui an a fost aprobată o hotărâre de guvern care prevede că cercetătorii care participă în proiecte internaționale vor avea un salariu mai mare. În acest mod, Guvernul își dorește să încurajeze cercetătorii din universități, inclusiv tinerii care vor să facă cercetări.

Directorul general al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării din România, Adrian Curaj, a menționat că ceea ce trebuie să facă oamenii de știință din Republica Moldova este să gândească proiecte cu sens, iar colaborarea dintre România și Republica Moldova va facilita depunerea dosarelor. „România este partenerul numărul unu în ceea ce privește colaborarea în domeniul respectiv. În cadrul acestui proiect, avem trei domenii cheie: științe exacte și inginerie, științe sociale și umaniste și un alt domeniu este cel al științelor vieții. România are infrastructură de cercetare și avem misiunea să creăm condiții ca să colaborăm. Mă aștept să fie foarte multe proiecte în colaborarea pe am anunțat-o”, a declarat Adrian Curaj.

Rectorul Universității de Stat din Republica Moldova, Igor Șarov, a menționat că România mereu a fost un partener care a contribuit esențial la dezvoltarea cercetării și domeniului educației din Moldova. „Pentru USM educația și știința sunt axa centrală a parteneriatelor pe care le avem cu România. Suntem o lungime de undă, sunt sigur că vom avea succes. O parte din proiecte deja sunt scrie și vreau să mulțumesc pentru implicare tuturor celor care depun proiecte. Eu sunt sigur că orice idee de proiect poate fi dezvoltată. Pentru mine contează să văd o gamă de proiecte care vor fi înaintate pe mai multe domenii”, a declarat Igor Șarov.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.