Cer partenerilor externi să nu tolereze acțiunile ilegale ale unui partid politic, Andrei Năstase

Andrei Năstase le solicită partenerilor externi să nu tolereze acțiunile ilegale ale unui partid politic sau ale unei persoane încăpățânate, care insistă pe organizarea referendumului concomitent cu alegerile prezidențiale. „Cer partenerilor externi să evalueze cu mare atenție și grijă riscurile enorme ca nu doar consensul politic și social să nu fie atins, ci și pragul electoral necesar, iar parcursul nostru european să fie compromis de niște politicieni efemeri”, menționează Andrei Năstase într-un apel public lansat astăzi.

Într-o conferință de presă la IPN, Andrei Năstase a declarat că guvernarea, care nu are rezultate, deși a făcut promisiuni, riscă să compromită viitorul european al moldovenilor doar pentru a-și atinge scopurile politice meschine. „Înțeleg că sunteți panicați pentru că știți că nu aveți rezultate vizavi de promisiunile voastre electorale și veți pierde într-o zi alegerile, dar nu dați foc la casă, mai devreme sau mai târziu, cetățenii vă vor pedepsi, așa cum i-au pedepsit și pe predecesorii voștri”, afirmă Andrei Năstase.

Propunerea sa este ca acest referendum să fie organizat atunci când va fi toată certitudinea că va fi trecut nu numai pragul legal, dar și că este asigurat un consens politic și social național. „Sunt gata să susțin un referendum organizat constituțional, legal, sunt gata să îl promovez masiv și sunt sigur ca majoritatea partidelor, inclusiv de centru-stânga pot fi convinse să facă asta dacă referendumul va fi organizat cinstit în interesul oamenilor și al țării și nu ca element de fraudare al alegerilor în interesul personal al unui individ și al forței sale politice”, susține Andrei Năstase.

Potrivit lui, mofturile unei persoane iresponsabile nu mai pot fi tolerate. Costurile de securitate pe care le comportă un asemenea eșec ar crește exponențial. „În același timp cer partenerilor externi să nu permită niciun abuz din partea regimului de guvernare, precum șmecheriile matematice pe care aceștia le pregătesc în detrimentul democrației pe principiul scopul scuză mijloacele. Ar fi antidemocratic, neconstituțional și profund imoral, cu consecințe extrem de grave pentru viitorul oamenilor și al țării. Partenerii externi trebuie să susțină cetățenii Moldovei și viitorul lor și să nu tolereze acțiunile ilegale ale unui partid politic sau ale unei persoane încăpățânate”, precizează Andrei Năstase.

Acesta a făcut apel către partenerii externi să aibă de urgență întrevederi cu întreaga opoziție democratică, antioligarhică extraparlamentară, să monitorizeze și modul în care funcționează libertatea de exprimare și informare în regimul actual. De asemenea, a cerut acces la televiziunea publică, întreținută din contribuțiile enorme ale întregii populații și nu din banii fruntașilor actualei guvernări.

„Cetățeni, dacă cei de la guvernare vor eșua în acest exercițiu democratic, ei vor pleca din țară cu sacii plini de bani, exact cum au făcut-o Plahotniuc și cei din anturajul său. Noi, oamenii normali și drepți ai țării, va trebui să rămânem aici și să reluăm munca și lupta noastră de la capăt. Noi nu avem unde pleca, aici e trecutul, prezentul și viitorul nostru. Moldova independentă și europeană în primul rând”, a mai declarat Andrei Năstase.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.