Doritorii au putut astăzi, 1 aprilie, să-şi testeze gratuit glicemia, tensiunea arterială și să facă sport în Gradina Publică „Ştefan cel Mare”. Acţiunile au fost desfăşurate de Centrul Naţional de Sănătate Publică, în cadrul Zilei Mondiale a Sănătăţii, care în acest an se desfăşoară cu genericul: „Depresia – hai să vorbim”, transmite IPN.
În parcul central, în prima parte a zilei, au fost organizate activităţi de informare, comunicare şi de sensibilizare a populaţiei privind efectele depresiei. Centrul Naţional de Sănătate Publică a improvizat o bucătărie a alimentelor sănătoase, promovând consumul de fructe și legume.
Potrivit Ecaterinei Trestianov, psiholog la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor din sectorul Botanica, ca să nu să se ajungă la depresie este important ca oamenii să fie atenţi la gândurile lor. „Oamenii ajung să suferă de depresie fiindcă aşa aleg ei să gândească. Când se ajunge la depresie înseamnă că s-au acumulat mai multe probleme: furie, mânie, frică. Este nevoie ca să fim atenţi la ce gândim şi ce spunem”, a spus Ecaterina Trestianov.
Managerul de proiect al Serviciului Naţional de programare la doctor – Docdoc, Liliana Manii, a spus că depresia poate fi depăşită doar dacă omul înţelege gravitatea problemei şi apelează la specialist. „Venim şi noi cu îndemnul că fiecare trebuie să aibă grijă de fericirea lui, de sănătate, să se alimenteze sănătos, să facă sport. Prin asemenea activităţi, nu se ajunge la depresie. Oamenii au atâtea probleme şi uşor cineva poate cădea în depresie”, a declarat Liliana Manii.
Luminiţa Suveică, directorul Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chişinău, a spus că pe parcursul lunii aprilie vor avea loc mai multe activităţi de promovare a modului sănătos de viaţă şi de combatere a depresiei. „Depresia este în primul rând o cauză a suicidului, care se observă printre tineri, printre adolescenţi. Cauzele sunt multe, când oamenii nu rezistă la toate greutăţile vieţii şi fac depresie, viaţa stresantă, climatul psiho-sociologic, viaţa economică. Primăvara, toamna sunt înregistrate acutizările. O depresie netratată poate să aibă consecinţe grave”, a spus Luminiţa Suveică.